Интересно, но не е факт – фен теориите за новия епизод на Междузвездни войни вървят от финала на предния и, честно казано, това е изморително. Почиваме си с малкото сурови данни, които не са под въпрос, преди да видим отговора на Последните джедаи на 15 декември.

КАКВО СЕ СЛУЧВА?
Дори някой да знае, не казва. Лукасфилм и Дисни пазят детайлите за сюжета по-добре, отколкото САЩ брани държавните си тайни. "Нещо, което се надявам да изненада хората, е, че филмът е много смешен", казва режисьорът и (едноличен) сценарист Райън Джонсън, разбивайки впечатлението от трейлърите, че епизодът е мрак и екшън на всички нива. Е, със сигурност има и много от това, защото е превъртал и военни класики за вдъхновение (като Мостът на река Куай). Така сред галактически сблъсъци в стил Втората световна Джонсън разплита (или заплита) тайното минало на новите главни герои, което Джей Джей Ейбрамс само за­почна в Силата се пробужда. Кои са родителите на Рей и дали Кайло Рен е съсипал учениците на Люк Скайуокър може и пак да не разберем, но ще имаме повече информация, за да спекулираме с отговора, обещава Джонсън.

КОЙ Е ТОЗИ?
Ако името на режисьора ви звучи познато, само защото сте фенове на AC/DC и техния Брайън Джонсън, трябва да знаете следното. Райън Джонсън е суперфен на сагата от 30 години и може да се ориентира и със затворени очи в сложните скокове напред-назад в хронологията (талант, който показва и в разбъркания си трилър Looper: Убиец във времето от 2012). С едва три пълнометражни филма преди Последните джедаи Джонсън получава златен билет от Дисни да довърши както пожелае започнатото от Джей Джей Ейбрамс в Епизод VII, преди да му върне щафетата за Епизод IX. И той се развихря.

НЕЩО НОВО, НЕЩО СТАРО, НЕЩО ВЕЧНО
С новия режисьор в сагата влизат нови негови герои, сред които най-много ни човърка мистериозният образ на Бенисио дел Торо. Представят го с кодовото "DJ", но какви ги върти, за да се нарича така, "ще разберете във филма". "Със сигурност е човек", казва пък за своята героиня Лора Дърн, която влиза в играта с лилава коса, лукс излъчване и длъжността вице-адмирал от Съпротивата. Като тъжен фон на цялата тази вълнуваща динамика от декември 2016 насам звучи смъртта на Кари Фишър. С нея е прекъснат и животът на принцеса Лея, която гледаме за последно в Епизод VIII. От екипа са категорични – няма да посягат към CGI, за да я поддържат на екран, макар че следващият Епизод IX трябвало по план да я сложи в центъра на събитията. Нищо. В спомените на феновете Кари Фишър винаги ще бъде в центъра на цяла една галактика – толкова близка, макар и "много, много далече".

Междузвездни войни: Последните джедаи е в кината от 15 декември