Преди няколко години изпаднах в творческа криза. Оплаквах се за това на мой приятел от Лос Анджелис, докато един ден не му писна и не ми каза: "Мария, ти трябва да пишеш. Ако не започнеш да пишеш, ще се превърнеш в заплаха за обществото". И тогава изведнъж осъзнах, че това токсично самосъжаление, беззащитност, любов и артистична парализа, които са ме завладели, са всъщност някак забавни, споделя Семпъл. В този момент се ражда образът на Бернадет и само след четири месеца първият ръкопис на Къде си, Бернадет е вече готов.

Бернадет Фокс е известна. За нейния съпруг – гуру от Майкрософт, тя е безстрашно отстояващ мнението си партньор; за майките на възпитаниците на едно частно училище в Сиатъл – срам; за експертите в областта на дизайна – архитект-новатор, а за петнайсетгодишната Бий – най-добра приятелка и майка.

Историята започва с едно обещание: ако дъщерята на Бернадет –осмокласничката Бий –завърши успешно учебната година, тя и семейството ѝ ще се отправят на незабравимо пътешествие до Антарктика. Ден преди мечтаното пътуване обаче талантливата архитектка, страдаща от агорафобия, Бернадет изчезва. За да намери майка си, Бий прави и невъзможното. Тя събира имейли, официални документи, тайна кореспонденция и води собствено разследване за изчезването ѝ. Разплитането на мистериите е гарнирано с много хумор, който няма да ви позволи да оставите книгата до самия ѝ край.

"Къде си, Бернадет" е свежа, и забавна, и изискана книга, но най-хубавото е, че нямах никаква представа какво ще се случи на следващата страница. Беше диво препускане – споделя американската писателка Кейт Аткинсън.