БОНУС
Наясно сме, че бонусите обикновено идват накрая, но този блокбъстър успя да се вреди като по чудо в киносалоните и на честотите на HBO Max в последния месец на 2020. Говорим, разбира се, за Жената чудо 1984 (Wonder Woman 1984) – продължението на историята за най-смелата Амазонка, населявала вселената на DC Comics. Този път единствената дама в Лигата на справедливостта ще развява ласото на истината в епохата на Студената война в компанията на старата си изгора Стийв Тревър и нов смъртен враг – ревнивата супер злодейка Чита.


ЯНУАРИ

Последният дуел
(The Last Duel)
Хвърлили сме око на този филм по няколко причини: режисурата на Ридли Скот (когото бихме гледали, дори да отговаряше за новините по телевизията), сценария на Мат Деймън и Бен Афлек (точно така, отбор Добрият Уил Хънтинг е отново на линия) и присъствието на Адам Драйвър в каста. Ако щете вярвайте, сюжетът нищи средновековни драми и традиции, но всичко, което искаме да видим, са гореизброените актьори в рицарски доспехи.

Зайчето Питър: По широкия свят

(Peter Rabbit 2: The Runaway)
Втората част на вдъхновените от книжките на Биатрикс Потър приключения на непослушното и винаги гладно зайче Питър отново смесва живо действие и компютърно анимирани животински пакости, но сега една зеленчукова градина вече не е достатъчна за нашия дългоух герой. Какви ги върши по широкия свят и ще порасне ли най-накрая, гледаме в захлас заедно с хлапетата още през януари (евентуално).


ФЕВРУАРИ

Пепеляшка
(Cinderella)
Не сме сигурни дали имаме нужда от още една адаптация на Пепеляшка, но младата латино надежда Камила Кабело и Джеймс Кордън (който тук „играе“ само като сценарист и продуцент) опитват да ни убедят в обратното с тяхната мюзикъл версия на класиката на Шарл Перо. Оставяме се от любопитство и заради обещанието, че тук ще срещнем една не-съвсем-зла мащеха. Дали?
МАРТ

King’s Man: Първа мисия
(The King’s Man)
Екшън поредицата с абсурдистки привкус Kingsman ни спечели с шеги убийци, оплетени шпионски игри и висш пилотаж на модата в мъжките костюми. От това, което чуваме, предисторията й няма да разочарова по нито един от горните параграфи, особено щом Рейф Файнс е в елегантните обувки на агента, а Распутин – в кожата на злодея.


Морбиус
(Morbius)
Вторият опит на Sony да разшири филмовата вселена, вдъхновена от персонажи, населяващи комиксите за Човека паяк (след Венъм през 2018), отново залага на супер злосторник. Въпросният се подвизава под името Морбиус и е пресъздаден от Джаред Лето, който натрупа практика с няколко откровено маниакални персонажа в последните години, така че очакваме ролята на вампир по неволя да му лепне като ръкавица.


Бебе Бос: Семейни работи
(The Boss Baby: Family Business)
Нахаканото пеленаче, което разхождаше миникуфарче и раздаваше запо-веди през биберон, пак ще въдворява ред в света на възрастните, макар и не точно във вида, в който го помним от първата част на Бебе Бос. Едно е сигурно – братята Темпълтън отново трябва да влязат в шпионския бизнес, ако искат да предотвратят поредната заплаха, надвиснала над семейството.


АПРИЛ

Смъртта може да почака
(No Time To Die)
Тайното оръжие на MI6 ползва разрешителното си за убиване в името на Кралицата в 25-а поред широкоекранна версия и за пети, последен път с лицето на Даниел Крейг. Новият филм за Джеймс Бонд заварва Агент 007 в заслужен отпуск, но, сещате се, пистолетът му няма да остане неизползван задълго, особено когато наоколо вършее архизлодей с актьорския обхват Рами Малек.


Нито звук 2
(A Quiet Place Part II)
Джон Красински и Емили Блънт може и да са супер забавна двойка в реал-ния живот, но в постапокалиптичния трилър Нито звук ни накараха да зяпнем (тихо, разбира се) – не само от ужас, но и заради качеството на режисурата и актьорската игра. Продължението идва със същото ниво на напрежение, оголена откъм претенциозност игра и няколко полезни флашбек сцени, които донякъде обясняват внезапното нашествие на хиляди слепи паякоподобни същества, използващи земляните за основно ястие.


МАЙ

Черната вдовица
(Black Widow)
Навярно смятате, че след финалната глава от зрелищния епос Отмъстителите Тони Старк и компания вече са затворена страница, но от Marvel Comics не мислят така. Задава се цяла нова епоха с предишните премеждия на познатите супергерои начело с Наташа Романоф, която, помним, имаше доста турбулентно минало, преди да премине към Светлата страна. Черната вдовица превърта назад до събитията след Първият отмъстител: Войната на героите, когато нашата висококвалифицирана шпионка е поставена пред избор между своето опасно минало и бъдещето си на еманципиран защитник на доброто.


Свободен играч
(Free Guy)
Ще излъжем, ако кажем, че не чакаме тази налудничава спойка между научна фантастика, екшън комедия и антология на геймърството с огромен интерес. Помислете само: идейният двигател на Странни неща Шон Леви режисира Дедпул, Виланел и автора на Джоджо Заека в абсурдна реалност, сякаш преписана директно от кода на компютърна игра. Нужно ли ви е допълнително убеждаване?


Годзила срещу Конг
(Godzilla vs. Kong)
Две от най-фотогеничните чудовища ветерани от големия екран се изправят едно срещу друго в пореден впечатляващ кино двубой, който се явява продължение на Годзила – и Кинг Конг франчайзите едновременно. Както се очаква, човешката раса също има пръст в изхода от гигантската битка за надмощие и по всичко изглежда, че ще залага единствено на себе си.


ЮНИ

Ловци на духове: Наследство
(Ghostbusters: Afterlife)
Не бяхме виждали Ловците на духове в оригинален състав от 1989 насам, но режисьорът Джейсън Райтман (син на Айвън Райтман – човека с мегафона от първите две части на поредицата) сякаш ще успее да ги призове за още една мисия, ситуирана в наши дни в едно забутано градче в Оклахома. Паранормалното отново ще вилнее с пълна сила до намесата на д-р Венкман и съмишленици…или поне на техните наследници.

  


Статията е част от коледния брой на Програмата, който може да четете и онлайн: