Quo Vadis, Аида?
Ясмила Збанич е най-успешният босненски режисьор (Гърбавица, По пътя), който се задава с разказ за едно от най-жестоките събития в Европа през 90-те. Номиниран за Оскар, Quo Vadis, Аида? реди последните години на босненската война във въздействащи кадри, които припомнят геноцида в Сребреница и абсурдното безразличие, позволяващо всичко това да се случи.  

Галактика Андромеда

Във филма на Море Рача от Косово 52-годишен безработен механик наема ремарке, за да живее в него. Следваме го, докато се опитва да се сближи с дъщеря си, изпратена в сиропиталище след смъртта на майка ѝ. 

Главни букви

Премиерно се завърта на Берлинале през 2020, а режисьорът Раду Жуде привлече вниманието още преди десетилетие на София Мийтингс. Тук той описва история, вдъхновена от истински случай, разиграл се по време на режима на Чаушеску преди повече от 40 години. Тогава в едно малко градче се появяват тебеширени графити с главни букви, а "терористът" е обвинен в "стремеж към свобода". 

Жив човек

Един застаряващ рокер на име Джела се разхожда из монотонното всекидневие с мечти да тръгне отново на път и да съживи своята слава. В главната роля се намества Никола Джуричко, познат от Stranger Things и Когато порасна, ще стана кенгуру, а продукцията се движи между Сърбия, Германия и България. 

Концентрирай се, бабо

През 1992 една фамилия се събира около смъртното легло на възрастна майка и свекърва, докато в Сараево се задава една истинска война. Пиер Жалица ни пренася в предвоенна Югославия по един драматично-забавен начин, който не ни оставя равнодушни.  

Сан Ремо

Мирослав Мандич ни води през трогателната любовна история на Бруно, който опитва да избяга от дом за стари хора и чийто загубени спомени се връщат при него чрез една песен.  

Ябълки

Гръцкият режисьор Христос Нико рисува световна пандемия, но не тази, която познаваме. Тази тук се върти около внезапна амнезия, а един от засегнатите е Арис. Той е включен в програма за възстановяване, предназначена да помогне на пациентите да живеят нормално, с нова самоличност.

  

София Филм Фест е на online.siff.bg