Крадецът на книги
Екранизацията на романи винаги е била нелека задача. Затова с любопитство поглеждаме към Великият Гетсби. Историята на Скот Фитцджералд е филмирана неведнъж. Този път визията обещава повече пищност, трагична романтика и Леонардно ди Каприо в главна роля. Времето, знаете, е 20-те години на миналия век, мястото – Ню Йорк, моралът е разпуснат, джазът – горещ, мечтите са пропилени, а трагедията – чистокръвна! Великият Гетсби ще гледаме в киносалоните през лятото.
Чували сме, че всички стойностни неща на този свят са тъжни, затова продължаваме с трагедията. Романът на Лев Толстой Ана Каренина е филмиран 12 пъти. През 2013 излиза и 13‑а му визуална интерпретация. Режисьорът Джо Райт (Гордост и предразсъдъци) представя времената на Царска Русия, едва започналите промени в нравите на руското общество, но най-вече – драматичните последствия от истинската, съдбовна, пламенна любов. Ще роним сълзи заради мадам Каренина през февруари.
Реалният свят често е суров. Хубаво е когато киното представя тази му страна, за да ни накара да умуваме. Но още по-хубаво е, когато ни осигурява развлечение. Досущ като Оз: Великият и могъщият – адаптация по детската книжка Добрият вълшебник от Оз на Франк Баум от 1900. Тук един дребен маг със съмнителни способности и морал попада във вълшебна страна, в която трудно се ориентира кой крив, кой прав, кой истински зъл. Но накрая се превръща не просто във велик магьосник, а в по-добър човек. Поучителното развлечение ще гледаме през март. В приказния свят обаче навлизаме още този месец, в края на който киносалоните ни примамват с адаптация на историята за Хензел и Гретел на Братя Грим. Какво да кажем за Хензел и Гретел: Ловци на вещици – не знаем. Относно умението на Гретел да набива глави на своите противници – ръкопляскаме!

Оставаме, оставаме и нищо, че е есен…
Хубавото на това да умреш тази година е, че няма да ти се налага да умираш пак следваща. Всичко останало все някак ще се повтори, е казал някога Шекспир. Ще се повтори, ще се потрети, а понякога би могло да продължи и почти до безкрай. Като Бързи и яростни, чиято шеста част излиза в края на май, Умирай трудно 5, чиято световна премиера е през февруари, Игрите на глада 2 – обещани за късния ноември, втората част на Стар Трек, излизаща през май, повторните приключения на големия герой Тор (направо бог), които ще гледаме в края на есента и поредните подвизи на Железният човек 3, където, вярваме, Робърт Дауни Джуниър ще изглежда все така добре. Не бива да пропускаме и човекът от стомана, старият ни познайник от света на комиксите – Супермен, който се завръща това лято с нови одежди, но и с нови открития относно мистериозния му неземен произход. Като безспорен личен фаворит сред продълженията обаче назоваваме мъничкия Билбо. Хобит: Пущинакът на Смог ни запраща, редом със сговорната дружина джуджета с големи носове и ведри характери, сред земите, опустошени от дракона Смог. Срещата очи в очи с неприятния, сребролюбив звяр ще стане през декември. А не сте ли смогнали да гледате първата част на приключенията на смелия Бегинс – то тичайте към киносалоните. И проверете интелигентността си с гатанките на Ам-гъл. Отгатнете ли всяка, значи имате бърз и остър като бръснач ум – честитим!

Hello, I Love You. Won’t You Tell Me Your Name?
Куентин Тарантино, Стивън Спилбърг, Мартин Скорсезе, София Копола…много ни е драго да чуем за вас отново. Дългоочакваното си завръщане Спилбърг прави с Линкълн, визуализирайки последните години борба на легендарния американски президент срещу робството. За нас е почти чест да видим резултата на дългогодишния Спилбърговси труд. И няма да се наложи да чакаме предълго – Линкълн е в кината след 25 януари. Скорсезе обаче все още снима. Вълкът на Уол Стрийт е за крупни измами, лек морал, банкови дела, алкохол, наркотици, схеми, системи, възходи и падения. Бленуваме да видим всичко това преди изтичането на календарната 2013. Премиерата на Блестящият пръстен на София Копола е обещана за лятото в Париж. Но нищо чудно да дойде и по нашите земи. Разказва за група девойки, специализирали се в следене на знаменитости. Но те не просто ги дебнат, а някак съумяват и да ги окрадат. Кратка поява правят Орландо Блум, Парис Хилтън и Линдзи Лоън – ако ви интригува. Куентин Тарантино пък се завръща с апломб и спагети уестърн. Джанго без окови излиза още през януари, до лятото се налага да почакаме, за да зърнем Джони Деп в Самотният рейнджър на Вербински, а междувременно бихме могли да се разнообразим с Лейди Гага, която без жал съсича глави в Мачете убива. Никак не е невъзможно по-късно през годината Мачете да убие отново… в космоса – тръпнем!

Любя, тача и милея
Очакваните с нетърпение през 2013 български заглавия са две. За онези, които обичат разкривените, грозни и тромави нечовеци и тяхното унищожение е първият български зомби филм Код Червено. За почитателите на смеха – Цветът на хамелеона. Историята е по книгата на Владислав Тодоров Цинкограф, а чар є придават Руши Виденлиев и Ирена Милянкова в главните роли. Черната трилър комедия вече обиколи част от света. Гледаха я на международни фестивали в Стокхолм, Вашингтон, в Индия и в Торонто. През март режисьорът Емил Христов обещава тържествено да я видим и ние. А тя разказва за “частна” агентура, куп сложни спойки и комични положения. Март не е далеч – чакаме смирено.

O. Children
С децата трябва да се отнасяме като с царчета. Да им осигурим хляб, под формата на вкусни гозби за стомахчетата и зрелища – във вид на красиво изпипани поучителни анимации. На помощ тази година ни идват Смърфовете – високите едва няколко ябълки микро човечета, приключенстват отново през август. Нашите подопечни ще се развличат и от чудовищата от Университет за таласъми през юни. Безспорен фаворит обаче ни остава втората част на Аз, проклетникът – историята за пишман злодея и неговите много сладички, но страшно глупави слуги, които се щурат ли щурат из филма, без да свършат нито грам полезен труд – ние собствено ги обожаваме.