Класически ужаси
Търсачите на най-силни усещания несъмнено ще се наредят на опашка за Хелоуин, за да чуят писъците на Джейми Лий Къртис и ужасяващото дишане изпод маската на Майкъл Майърс в един последен (или не?) кървав сблъсък 40 години след първата им среща в култовия филм на Джон Карпентър от 1978. Нивото на страх остава високо и в Невидимия, където любимката ни Елизабет Мос (доказала, че е способна да доминира в мъжки свят още в Момчетата от Медисън авеню) е в постоянен ужас от насилника си дори след предполагаемата му смърт. В Островът на фантазиите и Новите мутанти петима герои влизат в сблъсък с най-големите си кошмари – първите се озовават на тропически остров, където обещанията за сбъднати фантазии прерастват в гротескна реалност, а вторите са вербувани от секретна организация и третирани като смъртоносни оръжия под претекст, че ги готвят за новите Х-Мен. Колежанските братства отдавна са неизчерпаем източник на хорър сюжети, убеждаваме се в Черна Коледа – римейк на класическия "слашър" със същото заглавие от 70-те, в който група момичета стават обект на заплахите на маскиран убиец, вилнеещ като отвързан из тяхната Aлма матер.

Нови страхове

Съвременните филми на ужасите черпят пълни шепи вдъхновение от своите иконични предшественици, но дават и собствен дан за жанра. Доказателството се спотайва в сценария на Джим Джармуш, който ни черпи с характерно иронична интерпретация на зомби апокалипсис в Мъртвите не умират. Него, както и нюансираното психологическо и визуално пиршество Фарът ще гледаме само в оригинална версия на английски език по време на хорър уикенда. За сметка на това последните писъци в категорията тийн ужаси – Свърталище и Кухия човек, идват не само със субтитри, а и с подробно описание тук.

Детска версия

Не всичко в тематичната програма е с рейтинг 18+. Зрителите с по-малък брой години и по-слаба поносимост към зловещи гледки избират между анимираните премеждия на, меко казано, странното Семейство Адамс и поредната мистерия от каталога на най-забавната кучешко-човешка детективска агенция в Скуби-Ду!. А защо не и двете?

Хелоуин маратонът е в залите на Cinema City между 30 октомври и 1 ноември на цена 6 лв. за прожекции в определени дни и часове. Пълната програма търсете на cinemacity.bg