Преди 4-5 години ти заяви, че никога повече няма да видим Septicflesh заедно. Каква бе причината все пак да направите този реюниън?
По онова време трябваше да вземем няколко важни решения за нашето бъдеще. Моят брат Спирос бе зает покрай работата си като художник и дизайнер, аз трябваше да работя в Лондон като класически композитор, такава бе и ситуацията със Сотирис. Сега обстоятелствата са доста по-благоприятни – дори не очаквахме да се получи толкова добре с турнетата и страхотните отзиви от Communion. Този път работим с доста по-добър лейбъл, който ни подкрепя изцяло. Групата е в страхотна форма и изпитваме истински творчески глад.

Сега вероятно не съжаляваш за решението си да възродиш Septicflesh?
Определено не съжалявам. Тази група е като вирус, за който няма намерено лечение – беше въпрос на време да взема това решение.

Очаквахте ли Communion да бъде приет толкова добре?
Както казах, изобщо не очаквахме подобна реакция – при това и от феновете, и от журналистите. Получи се толкова добре, че веднага поехме на две дълги турнета в Европа и САЩ заедно с групи като Cradle of Filth, Satyricon, Moonspell and Gorgoroth.

Албумът е изключително мощен – сякаш сте отприщили дълго сдържана енергия…
Точно така е. Всички години, в които групата не действаше активно ни изпълниха с нещо като гняв, енергия и страст. Затова и Communion се оказа най-добрият и най-агресивният ни албум. Поне до следващия.

А защо решихте в Communion да има толкова много симфонични включвания?
От самото начало искахме да изградим всяко парче около оркестрални теми. И тъй като аз имам класическо образование, ми е много лесно да предположа какво би звучало добре заедно с оркестър и кое не. Оркестърът е нещо като петият член на Septicflesh и играе изключително важна роля в Communion – дава на албума много яснота и го издига на съвсем друго ниво. Следващият ни албум ще следва абсолютно същата насока – с дори повече класически включвания!

В албума съвсем ясно се долавя и влиянието на мрачната атмосферата на космически ужас, позната от книгите на големия Хауърд Лъвкрафт…
Да, още първото парче – Lovecraft’s Death е в негова чест. Сотирис пише текстовете и и от самото начало на Septicflesh изразява възхищението си към творбите на Лъвкрафт. Дори и в текстовете, които не са директно повлияни от него, има скрит цвят, който чудесно се слива с общата идея.

В последния ви албум отново срещаме окултни препратки към древногипетските култове, легендата за Светия Граал и древногръцките мистерии. Очевидно религията и магията са най-силното ви вдъхновение.
Повечето от нас се интересуват много от древните цивилизации на Египет и Шумер, както и, разбира се – от наследството на нашите велики гръцки предци. Затова и основните теми в текстовете на Сотирис обикновено са окултни, религиозни и митологични. Той непрекъснато чете и прави собствени изследвания по тези въпроси – което си личи в страхотните му текстове и приносът му към музиката.

Ти движиш и друг страхотен проект – Chaostar, в който смесваш неокласика с мрачен индъстриъл. Кога да очакваме следващия албум на Chaostar?
Все още не знам. Новият албум ще бъде издаден от Season of Mist, но все още е твърде рано да кажа нещо конретно за него. В момента имам твърде много ангажименти покрай Septicflesh, за да се занимавам с нещо друго.

Как мина турнето с Moonspell, Gorgoroth и Cradle of Filth?
Чудесно! Липсваше какъвто и да било егоцентризъм или пък напрегнати взаимоотношения – всичко бе спокойно и дори си изкарахме адски долбре с другите банди.

Сигурно на живо не е лесно да пресъздадете тежкият, симфонично наситен звук на Communion?
Ще можем да пресъздадем всичко, но не и оркестърът. Поради разбираеми причини не можем да си позволим да свирим на сцената заедно с цял оркестър – затова ще пускаме симфоничните партии от лаптоп. Няма друг начин, а пък парчетата от Communion не могат да минат без оркестралния саунд.

В София ще чуем ли и стари парчета – от периода на албуми като Esoptron и Revolution DNA?
Ще свирим главно парчета от Communion, както и парчета от Revolution DNA. Едва ли ще има чак толкова стари неща от периода на Esoptron, но съм уверен, че подборката на парчета адски много ще допадне на феновете.

Septicflesh са в читалище Христо Ботев, 3 юни, 18:30, 30лв от eventim.bg