Над бюрото на Цветислава стоят две листчета, които забелязваме веднага: Stop wasting time и Positive vibes!. Днес сме в студиото й – тук тя прави своите малки скулптури, които отнемат седмици, и комбинира техники с хартия: реже, сгъва, работи с папиемаше и оригами. Когато усети, че нещо не й достига, си записва мотивираща мисъл и я лепва на стената. There is no mistake, there is no win or fail, пише под прозореца. Затова идеите й рядко свършват на топка в кошчето – тя действа на принципа, че трябва да работиш, останалото се подрежда. Заглушава въпроса "това грешка ли е?", защото и да сбърка, пак трупа опит, и не спира да се движи напред.

Посоката изисква здрава ръка и чести почивки, защото работата със скалпела е сериозно изпитание за китките, казва Цветислава, докато сгъва листенца от хартия и ги лепи едно за друго. След десетина минути от тях ще разцъфти роза. После обяснява, че рисува от "ееей такава", а сега учи рекламен дизайн в НХА (предстои да се дипломира това лято, така че мотивиращите надписи са още повече). В Академията чува за конкурс, организиран от Arjowiggins – производители на хартия, които предизвикват дизайнери от цял свят да конструират маска. Тогава Цветислава се занимава основно с графичен дизайн, но й се ще да излезе от монитора и да прави с ръцете си нещо повече от рисуване на таблет и кликове с мишка – и си казва "защо не?!". Веднага разбира, че хартията е страшно подценяван материал: оказва се така пластична, сякаш е жива, и се поддава на всяко хрумване, освен че идва в безкрай разновидности, цветове и текстури.

Под ръцете й излиза маска, вдъхновена от мексиканския Ден на мъртвите, а нататък нещата се подреждат сами като добре изчислена сгъвка. Две години по-късно, студиото й е малка хартиена джунгла – с колибрита и змии по рафтовете, а маските Dia de los Muertos вече са цяла серия. Хващаме ги опаковани, ден преди да се озоват в галерия Арт Алея. "Искам нещата ми да изглеждат ръчно правени, но чак на втори поглед – доставя ми удоволствие да изпипвам всичко под конец и да достигам възможно най-голямо съвършенство. Приемам го като комплимент, когато някой ме пита дали нещо е рязано с машина, докато то ми е отнело дни в студиото".

Стабилният захват на скалпела идва с опита, но трябва да имаш и тонове търпение. Цветислава обяснява, че според принципите на изкуството с хартия грешката е равна на това да започнеш всичко отначало – например когато разрезът е с милиметър по-навътре, отколкото трябва. После обаче наблюдаваме как изрязва изящно бяло перо и превръща всяка малка катастрофа в нещо красиво. Спомняме си надписа на бюрото – в това студио наистина няма такова нещо като грешка. 

Цветислава е на behance.net/TsvetislavaKoleva
Предстоят й две изложби:
Ежегодната изложба/конкурс за хартиено изкуство малък формат Аматерас, галерия Арт Алея, от 7 май до 6 юни
Международното биенале за хартиено изкуство, Централна минерална баня, от 7 до 23 май