Книги на ужасите

Ако си падате по страшни истории, но не обичате да прекарвате нощта на светиите по светски, следващите три книги ви пренасят на мрачни места и без да се налага да излизате. Пък кой знае, може и да вдъхновят костюм, който си заслужава да разходите.

Кървави книги

"Всяко тяло е кървава книга: където и да ни разтворят, сме червени", пише на пета страница във всеки един от сборниците с разкази на Клайв Баркър. Издадени в 40 страни, тези малки топки страх са бестселъри в САЩ и Великобритания, някои са екранизирани, а всичките няма да ви оставят да заспите. Влак за месо на пръв поглед е стандартна история за сериен убиец, но се оказва приказка за гнилата сърцевина на един от най-големите градове в света. Джаклин Ес – Последна воля и завещание пък е за жена, която може да промени тялото ви, да извади очите ви и да си играе с костите ви само с мисъл и въпреки това всички я желаят. Усеща се пристрастието ни към първите два тома, но останалите са не по-малко обаятелни със стряскащия си култ към мрака. Петият, издаден през 1985, но преведен на български едва миналата година, рисува картини в духа на друг властелин на ужаса – Лъвкрафт. Ако и това не ви е достатъчно да се затворите със сборниците на Баркър, излезли под калпака на Колибри, четете нататък.

Гоблин

Джош Малерман показа своята откачена страна с особения си дебют Кутия за птици, номиниран за Брам Стокър през 2015. Малко по-класически, но също толкова завладяващ ужас се върти в новия му сборник за град Гоблин, който може да се сравни с измисления Дери на Стивън Кинг. В главата на Малерман зловещи- ят пъзел на града се сглобява от шест истории, а Клайв Баркър от предния абзац ни уверява, че ни чака "наелeктризираща разходка по въжето над пропасттa". Накратко: в Гоблин доста често вали и, поради загубен облог, слънцето залязва минута по-рано; улиците са неравни, защото са павирани върху протестиращи хора, а в гората живее вещица, която убива с шепот. Влизаме в този мрак по стъпките на шофьор, който трябва да достави сандък до града, но ако не намери получателя, пратката следва да бъде унищожена. Останалите късове преплитат познати сюжети в приковаваща комбинация и със сигурност очакваме Гоблин да се разгърне и в други книги на Малерман.

Спящите красавици

Какво да очакваме, когато баща и син с фамилия Кинг се съюзяват за написването на роман. Стивън и синът му Оуен създават сюжет, който ви кара да забиете нос в тухлата от 700 страници, прелистващи се изненадващо бързо. След като печелят читателската награда на Goodreads в категорията Хорър, най-после виждаме Спящите красавици и в нашите книжарници. Историята обхваща една седмица в градчето Дулинг, което, подобно на останалия свят, е засегнато от болестта Аврора. Заразени от нея, жените заспиват и странни нишки започват да се вият около тях, създавайки пашкули, но не бива никой да ги буди, защото се превръщат в кръвожадни чудовища, докато светът е на ръба на война. Мъжете горят беззащитните тела в опит да предпазят останалите, а битката се разраства, когато се появява жена, незасегната от болестта. Докато едни се мъчат да я предпазят, други искат да я накарат да събуди спящите, но накъде клони развръзката оставаме гроб.