СРЕЩИТЕ
Основното място за тях е Мраморното фоайе на втория етаж, където фестивалът ще води разговори с единайсет чуждестранни и към четиресет наши автори. Дискусиите гравитират около ядрото "миграция, идентичност, граници и принадлежност", а в нашия списък подчертаваме поетите Йосип Ости (13 декември) и Адам Загаевски (15 декември), всеки с по двайсет задължителни стихосбирки в биографията. В листа с прозата слагаме най-отпред Нермин Йълдъръм (14 декември), с която се запознахте, Илия Троянов с романа му Власт и съпротива (на 17 декември) и "най-добрият жив автор на художествена литература на арабски" – Хасан Бласим (16 декември), от когото чакаме превод на Иракският Христос и интервю в следващия ни брой.

ТИ-РЕ
17 наши илюстратори подреждат свои независими авторски зинове, комикси и готови книги в малък (или единичен) тираж в изложба-библиотека в дясното крило на третия етаж. Имената им вече ни теглят в тази посока (Андреа Попйорданова, Здравка Будинова и Ко-миксер са само три от тях), а програмата на щанда открехва завеса и за серия от срещи – на 14 декември начало дават Ники Петрусенко с разговор за нрава и природата на концептуалната книга и Деси Найденова, която ни разхожда из "състоянията и преживяванията на живота" чрез своята поп-ъп книга.

ЗЛАТЕН ЛЪВ
Или награда за издателски проект с критерии за стойност на текста, оригинален дизайн и добро оформление. Миналата година на тях отговориха Българският буквар. 200 години в първи клас на Антон Стайков и Свобода Цекова (с текстове и илюстрации на буквари от 1824 до 2014) и поредицата Световна класика на издателство Персей с награда за най-голяма обществена значимост. Между редовете на тези примери оставяме едно "чакаме и тази година с интерес", докато следим сайта на Асоциация Българска книга за повече подробности около награждаването по време на Панаира.

Коледният панаир на книгата е от 10:00 до 20:00 всеки ден между 13 и 18 декември в НДК
Международният литературен фестивал е в същия период в Мраморното фоайе на втория етаж, пълната програма е на literaryfest.org