ЛИНКЪЛН В БАРДО
Лист, 18лв
Книгата спечели на Джордж Сондърс Букър за 2017 с историята, основана на истинския случай със загиналия 11-годишен син на Ейбрахам Линкълн. Президентът го посещава няколко пъти по време на бдението и писателят си представя момчето, заседнало в бардо – будистко място между два свята, тук населено с духове. Всичко е разказано в хор от различни герои, представени като исторически източници. Това е роман-свидетелство за загуба на дете, но и нещо по-сложно и странно, заради което ни озадачава знакът 18+ на българската корица – не отговаря на възела от животи, оплетени в едно.
ПЪТИЩАТА НА КОПРИНАТА
A&T Publishing, 24.99лв
Питър Франкопан твърди нещо не революционно, но достатъчно интересно – че имаме европоцентрична гледна точка за създаването на цивилизацията, докато игнорираме какво е ставало на Изток. Може би точно там, вместо в Древен Рим и Гърция, е истинският пъп на света? Авторът разказва, че по Пътя на коприната световните култури са се променяли заради обмена на подправки, китайска коприна, насилие и болести. Франкопан чете източници на 16 езика, но в тази огромна книга успява да е разбираем (само понякога ще ви се наложи да опреснявате знания в Уикипедия).
КАРИ МОРА
Колибри, 18лв
Кой е авторът, създал Ханибал Лектър? Томас Харис е мъж на около 80, който обича да отказва интервюта, не е публикувал нищо от 13 години и е доброволец в център за морски птици. Нищо чудно, съответно, че медийното внимание върху него е огромно при появата на този нов трилър. Историята отново е така зловеща и пак е за психопат със странни хобита и жена, която ще се опита да му противостои. Критиката също беше леко злокобна с твърдението, че Харис опитва (и не успява) да имитира самия себе си, но пък ето – Стивън Кинг писа в туитър, че е все така силен и да го четеш е като да прокарваш ръка по студена коприна.
КРАСИВИ ИЗГНАНИЦИ
Прозорец, 19лв
Както може да сте забелязали, ако следите жанра, в последните година-две историческите романи са все по-силни. Струва си да опитате, дори да смятате, че не са за вас – тези книги отдавна рискуват с формата си и хич не дъхат на нафталин. Сюжетът тук взима за основа брака на Ърнест Хемингуей с талантливата му трета жена, журналистката Марта Гелхорн. Романтика? Не точно – дано сте чували за чудовищното его на писателя, защото нищо в романа не е поръсено със захар, докато двойката покрива военни конфликти, плува в Куба и се опитва да поддържа избухливата си връзка.