Когато другите говорят

Най-хубавото на април изглежда е, че повече ще слушаме, отколкото говорим – месецът е пълен със стари и нови лекционни формати с различен фокус, които идват да разбудят ума, вдъхновението и хъса ни за смислено ежедневие. Ето три, за които вече подготвяме ухо.

TEDxSofia

Следващото независимо събитие по модела на TED дава сцена на 13 лектори с идеи, които си струва да чуем, обединени от темата Метаморфози. Защо спряхме да си говорим в ерата на непрестанното говорене например пита Александър Бойчев – човек с 19 години опит в медиите, докато Даниела Кадийска – преподавател по Реклама в НБУ, споделя личната си трансформация след загубата на дъщеря си. Визуалният артист Емил Марков идва с елегия за успеха и провала, Светла Иванова – движеща сила на проект за превенция на употребата на наркотици, разказва за собствената си битка с тях, а Мария Чернева – автор в списание Космос, носи прозренията за живота, осенили я на свирепата Антарктида, откъдето тъкмо се връща. Ще има и лекция на английски без превод – от моноцикъл шампионката Галина Риом-Ройбек, част от цирковия Mini Art Fest. Всичко останало е на tedxsofia.org.

Rainbow Plaza, 13 април, 13:00‑20:00, 50лв от tedxsofia.org

Форум Ключ

С 8 години и 12 издания зад гърба си, форумът, на който хора споделят не просто идеи, а реални истории как подобряват средата в България, този път ще избухне и с елементи на спектакъл. Какви точно разбираме на място, но пък вече са ясни осмината агенти на промяната, които ще слушаме – търсете всички на forum-klyuch.info, тук имаме редове само за част от тях. Като Николета Попкостадинова с детайли от кухнята на платформата Loveguide, която увлекателно образова млади хора по "срамни" въпроси от анатомията и интимността. Или Ива Бонева, която се бори за равен старт в образованието за всяко дете. Или Боян Бакърджиев – един от двигателите на услугата за споделяне на електромобили Spark. Или пък Георги Ненов, чийто подкаст Свръхчовекът всеки вторник вади ново интервю с вдъхновяващи хора като тези на форума.

Théatro, 20 април, 13:30-18:00, безплатни пасове и спонсорски билети за 10-50лв от forum-klyuch.info

ХОРА, които обикновено не говорят пред ХОРА

"Може би си от хората, които мълчат, смеят се, крещят на децата си, нямат деца, боли ги зъб, печелят състезание, губят си ключовете, нямат време…", изреждат дълго организаторите, а целта им е такава: да покажат, че всеки има история и че тя има силата да обединява или разединява, да вдъхновява, чупи предразсъдъци или насърчава социална промяна. Форматът е нов за нас, но вече се случва например в САЩ, Бразилия и Израел под името People Who Usually Don’t Lecture, а идеята е микрофонът да се подава на човеци като нас, вас и непознатия, с когото тъкмо се разминахте на улицата – хора, които може би не са мислили, че някога ще говорят пред публика, но със сигурност имат какво да кажат, просто защото са хора. 7 такива лектори излизат пред нас на 21 април, но засега остават анонимни – знаем само, че ще чуем от съдебен лекар защо да си носим новите дрехи, от чужденец лесно ли се заобичва България и от емигрант какво му липсва в живота.

Първо студио на БНР, 21 април, 19:00-21:00, 25лв от epaygo.bg