Режисура

Зашеметяващият Амадеус на Драматичен театър Стоян Бъчваров освен с интересния си контраст между модернистична сценография и костюми от класицизма, е впечатляващ и с майсторската режисура на Стайко Мурджев. В същата категория се състезава и Коприна по романа на Алесандро Барико, адаптиран от Александър Секулов с режисьор Диана Добрева. Третият номиниран е Бина Харалампиева за Една испанска пиеса от Ясмина Реза.
Моноспектакъл
Ива е онлайн от Ива Тодорова също като предшественика си Приятно ми е, Ива балансира между трагичното и комичното и се концентрира върху съвременните тегоби на обикновения човек. На живо по текста на Яна Борисова пък подхожда към любовта от съвсем различна посока. В главната роля влиза Александра Сърчаджиева, която под светлините на прожекторите разкрива най-съкровените си чувства и тревоги. Третият номиниран моноспектакъл пък е куклено представление за възрастни – Полетът на къртицата от Полина Христова, режисиран от Веселка Кунчева.
Водеща мъжка роля
Тримата конкуренти в категорията са Боян Младенов (Госпожица Юлия, Театър Възраждане), Ириней Константинов (Пер Грюнт, Театър София) и Малин Кръстев (Една испанска пиеса, Малък градски театър Зад канала).
Водеща женска роля
Елена Александрова (Липсващите 5, Сити марк арт център), Мария Каварджикова (Една испанска пиеса, Малък градски театър Зад канала) и Светлана Янчева (Една испанска пиеса, Малък градски театър Зад канала) са номинираните за водеща женска роля тази година. С това номинациите за Една испанска пиеса стават цели пет, превръщайки я в един от водещите акценти в театралната програма за сезона.
Театрална музика
Преминахме през сцената, надникнахме зад кулисите, а сега се гмуркаме в оркестровата яма, защото е време да обърнем внимание на композиторите. Калин Николов (Госпожица Юлия, Театър Възраждане), Николай Иванов (Шахнаме: сказание за Зал, Театър Азарян) и Петя Диманова (Коприна, Драматичен театър Николай Масалитинов) обогатяват постановките с невероятния си музикален усет.
Костюмография
Коприна (с костюми от Марина Райчинова) и Шахнаме: сказание за Зал (с костюмография от Юлиян Табаков) се съревновават отново и на тази писта. Третият номиниран е Яши Табасоми за Бурята от Уилям Шекспир (Народен театър Иван Вазов).
Сценография
Не е изненада, че Коприна фигурира и в тази категория, тъй като сценографията, дело на Мира Каланова, е меко казано зашеметяваща. Робърт Уилсън и Мари Де Теста пък придават нов облик на Бурята, а визията на Никола Тороманов – Фичо превръща Госпожица Юлия в радост за сетивата.
Поддържаща женска роля
Номинираните са Александра Василева (Народът на Вазов, Народен театър Иван Вазов), Бойка Велкова (Големанов, Народен театър Иван Вазов) и Лили Шомова (Госпожица Юлия, Театър Възраждане).
Поддържаща мъжка роля
В тази категория са отличени Йордан Ръсин (Господин нощ, Театър 199 Валентин Стойчев), Малин Кръстев (Лято и дим, Малък градски театър Зад канала) и Юлиан Вергов, който се превъплащава в самия Иван Вазов в Народът на Вазов.
Изгряваща звезда
Целият екип на спектакъла Морфин по Михаил Булгаков (Yalta Art Room) и Съдружение Суматоха за представлението на Драматичен театър Рачо Стоянов – Габрово Въпреки живота, всичко е любов, са потенциални носители на награда Аскеер за нови таланти на сцената. Такъв е и режисьорът на Стая за гости (Театър Възраждане) Зафир Раджаб.
Съвременна българска драматургия
Отново споменаваме името на Александър Секулов, този път в контекста на драматургията на Народът на Вазов. Теодора Иванова (Цветята, Театър София) и Яна Борисова (Господин нощ, Театър 199 Валентин Стойчев) са другите двама претенденти за престижния театрален приз.