Отдавна чакахме нещо като Игра на тронове. Защото през последните години сериалите избухнаха във всякакви цветове и форми, но встрани от добрите кримки, комедиите и типичните мелодраматични латино формули, наистина липсваше силна средновековна и/или фентъзи продукция. Игра на тронове се оказа не просто добро попадение, а и доста неочаквано преживяване за незапознати с книгите на Джордж Мартин – тук имаше много повече стара европейска история, мръсни борби за власт, лукавство и лицемерие, отколкото онази героична патетика, мечове и магии, които обикновено свързваме с думата фентъзи. След страхотния успех на първия сезон, се наложи да почакаме доста за втория, обаче имаме пълни основания да предполагаме, че той няма да разочарова.
За заснемането на новите 10 епизода снимачните площадки са разхвърляни от Ирландия до Хърватска и дори – Исландия за сцените на север от голямата Стена. Специфичната тягостно-магическа атмосфера е напълно запазена, а добре познатите ви от първия сезон персонажи са пораснали (във всеки един смисъл) и развити в нови, често непредвидими направления. Разбира се, има и дузина нови персонажи, които ще внесат нужното разнообразие, а и до голяма степен ще разбият стереотипа добри срещу лоши, който бе наложен с противопоставянето на домовете Старк и Ланистър. Станис Баратеон е вперил поглед в Железния трон и продължава военната си кампания срещу настанилия се на него невръстен крал Джофри, който пък става все по-безкомпромисно жесток. На север и на юг от Кралския чертог обаче се задават бури, които ще нарушат статуквото и заплашват да хвърлят Седсемте кралства в неописуемо кървав хаос. Много, ама много ще се радваме да видим отново на екран и малкия човек Питър Динклидж в ролята на умния и пробивен Тирион Ланистър (който добре знае, ”че един много малък човек може да хвърля много голяма сянка”).
Ясно е – премиерата на първия епизод от втория сезон на Игра на тронове ще бъде явление, независимо дали сте чели книгите с настървение, или сте запознати само с предните телевизионни епизоди (а ако не сте, имате достатъчно време да наваксате). Северът помни ще бъде излъчен по американския НВО на 1 април, а съвсем не на шега на 2 април ще можем да го гледаме и тук – отново по НВО, от 21:05. Нямаме търпение.

Пълната програма на НВО търсете на programata.bg/tv