Фитнес метъл
В Швеция вече е пролет, но не може да го забележим, защото по цял ден сме затворени в студио и репетираме за предстоящото турне. Освен новите неща пробваме и някои стари, които не сме свирили никога освен при записите на студийните албуми. Жива борба е с тези песни.

Let’s Get Loud

Не знаем какво ще свирим още при вас, но ще бъде комбинация от нови и стари парчета. Е, от първия ни албум Contradictions Collapse надали ще има нещо… Всяка песен е предизвикателство. Физическото натоварване също е огромно, без нечовешка издръжливост не може да свириш в Meshuggah. Това е особен проблем на места като Австралия, където сме свирили на жега от 38 градуса. Разбирам фенове, които споделят, че дори след едночасови концерти на групата ни са били размазани. На нас не ни е било по-леко. Добре че съм барабанист и не ми се налага да тичам и да скачам, така мога да издържам по цял концерт.

Us And Them
Не мога да слушам нашата музика. Не и твърде дълго. Така и не съм слушал цял албум на Meshuggah, което не значи, че не смятам музиката ни за интригуваща и предизвикателна. Просто така се случва с музикантите – когато си създал нещо от самото начало, после си го записал и свирил безброй пъти, няма как да ти достави удоволствие.

На раменете на великани
Не сме се замисляли дали Koloss ще бъде по-слушаем от предишните ни неща. За мен обаче не толкова песните правят един албум достъпен, колкото звукът му. От гледна точка на продукцията наистина този път не сме толкова взискателни, колкото в предишни дискове, но това не е съзнателно. Ще ми се да ти отговоря отрицателно, като ме питаш дали популярността е повлияла на звученето ни, но знам, че ще излъжа. Няма музикант, който да не мисли за феновете си, но пък в крайна сметка пишем за себе си. Феновете са само крайният филтър.

Отвъд полиритмията
Харесва ни да експериментираме, макар че последните ни два албума май са малко по-предвидими. Ще ми се да запишем отново нещо като Catch Thirtythree (от 2005, в него джаз влиянията са откровено засилени, а “песните” са части от една монолитна 47-минутна композиция – бел. авт.), но не зная кога и дали ще стане. Имаме собствено студио, така че може да си го позволим, но нямаме планове. Това, да притежаваш студио, е голямо предимство, но е и опасно. От една страна, можем да записваме по всяко време, от друга… можем да записваме по всяко време. Предимството бързо се превръща в недостатък, защото прекарваме много повече време зад пулта, отколкото е необходимо.

И сам воинът
Фредрик (Тордендал – китарист на Meshuggah – бел. авт.) издаде много як солов албум, така че нищо чудно да последваме примера му. Другият ни китарист Мартен има готов материал, но той ще представлява нещо като стоунър, доста различно от нашата музика. Мислил съм си за солов албум, но не е на дневен ред, а и не мога да свиря на други инструменти освен перкусионни, така че ще е сложно.

Късметът
Нямам никаква представа защо сме толкова известни в Щатите. Прав си, че там има много по-американски звучащи банди от нас, които обаче се провалят. Мога да си го обясня с това, че в САЩ може да намериш фенове на абсолютно всеки поджанр в музиката… Но по-скоро бих заложил на късмет – били сме на турне с правилните хора. Например Slayer, още през 90-те… После и Tool, а това значеше двайсетина хиляди публика всяка вечер и безплатна реклама, която отвори пазара за нас.

Вдъхновението
От всички банди, които са ни посочвали като влияние, направо не мога да повярвам за Tool. Стига да не са се пошегували, разбира се. За мен обаче по-решаващо е не кой ти е повлиял, а кой те е вдъхновил. Бих се радвал, ако сме вдъхновили повече хора, отколкото хората, на които сме повлияли. В личен план ми е трудно да преценя собственото си влияние, но съм чувал, че музиканти са впечатлени от ритмиката ни. Това ме ласкае, но не съм отговорен за всички ритмични идеи в музиката на Meshuggah, както мислят много хора. Обикновено пиша само част от бийтовете, а който композира парчетата, наслагва барабаните впоследствие. В крайна сметка чувствам, че имам да уча ужасно много и не смятам, че има таван на познанията за един творец. Накрая, ако искате да разберете какво ни вдъхновява, за да пишем толкова безчувствена музика, гледайте Таксидермия – филмът е могъщо мизантропичен! 

Meshuggah свирят на Loud Festival, 3 юни
Loud Festival е в парка до Терминал 2 на Летище София, 2 и 3 юни,
55лв за един ден и 99лв за двата дни от eventim.bg