Красота с история – три места за антикварни предмети в София

Antik Art France

Автор на снимката Илиян Ружин, текст Дани Николова

Вечният чар на стара Франция ще откриете в магазинче на ъгъла на Васил Левски и Фритьоф Нансен. Идеята за подобно място хрумва на Албена Шинкова, която живее и работи в Гренобъл. Подбира артикулите си с компетентност и много любов. Научихме за най-ценните є притежания – стъклена купа на Daum (Жан Дом е създател на прочутото Ecole de Nancy, обучило най-известните стъклари в света), порцеланов сервиз от Limoges (фабрика, основана още през 1727), сътворен специално за една от най-богатите фамилии във Франция, огледалата Рококо, малко популярни в България, и електрифицираните бронзови полилеи от началото на 20 век.
бул. Васил Левски 1, 02 987 30 25

Сергиите пред храм-паметник Св. Александър Невски

Автор на снимката Илиян Ружин, текст Дани Николова

Пространството пред храм-паметника изобилства от находки. Атмосферата там е специална, нещотърсачеството витае във въздуха, а сред десетките най-обикновени стари предмети може да откриете и такива със специална история. Спряхме се на албумите с фотографии на филмови звезди от миналия век, откривайки колко различен критерий за красота властва тези дни, на един чуден стар дневник, изписан на ръка, както и на няколко префърцунени дамски чантички отпреди 1900-та, красили истински кокетки.

Антиквариат-галерия София

Автор на снимката Илиян Ружин, текст Дани Николова

Просторният магазин се намира на Екзарх Йосиф и залага на ценни предмети от българския бит и история – картини, мебели, накити, ордени и оръжия. Останахме впечатлени от богатата колекция вина – специални реколти, които биха зарадвали абсолютно всеки ценител. Особени симпатии предизвика луксозна дамска тоалетка с огледало, набор от четки за коса и облицовано в червен плюш чекмедженце за накити. Мъжете могат да се дивят пред старите микроскопи, архаичната кинокамера и лъскавите мечове.
ул. Екзарх Йосиф 37, 02 989 85 85