Смисълът на живота от Тери Игълтън и Кратко въведение в любовта от Роналд де Суза, издадени от Колибри, са всъщност преводи от друга поредица – Very short introductions на английското издателство на Oxford. Първата излиза през 1995 и оттогава са се появили над 600 заглавия с еднакви корици и силна идея – да събират хапки знание от цял бюфет теми, от стари митове до открития на невробиологията. Събират и професори като горните двама, които говорят за смисъла на по-неуловими неща като живота и любовта. Всички книги са до 200 страници, повечето са писани специално за библиотеката от експерт в областта и са съвършено разбираеми, без обаче да са опростени до ниво на училищен урок. Наблюденията им са умни и остри и разказват историята кратко и фокусирано, но и увлекателно. Затова и не мислете за тях като за раздути Уикипедия статии – ако бяха, едва ли щяха да са толкова четени и превеждани.

Поредицата тръгва и при нас с две заглавия, но Колибри казват, че предстои да изкарат още от кратките въведения – Тайната на хумора идва през януари, а след нея и Реален ли е светът. Някои от тези имена звучат тежко, но Росица Ташева, редакторът на българските издания, приема нуждата от лекота сериозно. "Във всички книги се разглеждат сериозни теми, олекотени от чувството за хумор на авторите", разказва тя. В своята селекция с корици от типографа Кирил Златков издателството ще смесва Very short introductions с други подбрани заглавия от нехудожествената литература (впрочем едва ли някога ще свикнем с невдъхновяващото име на този жанр, което хич и не намеква колко е пълен с богатства). Предстои да издадат Дарвин в супермаркета на датския биолог Марк Нелисен, който показва, че не можем да избягаме от брадатия учен нито в магазина, нито в любовта; и Утешенията на философията на британеца Ален дьо Ботон – онзи успокояващ песимист с мил тон, за чийто проект с безплатни статии и видеа School of Life сме писали неведнъж.

Книгите в поредицата ще излизат все така с корици на Кирил Златков, което ги прави даже още по-съвършени за колекциониране заради простото удоволствие да събираш гръбчетата им на рафта. Най-ценното обаче е това, че през всички тях ще минава обща линия любопитство към света. Коя е вашата тема?