Въздухари
Lemmy is God – самодоволно натъртва Стив Бушеми в един от знаковите филми за поколението, растящо през 90-те. И действително – ако попадате в тази възрастова група, много добре знаете кои са Леми Килмистър и Роб Зомби. Ако ли не, поправете се и непременно гледайте Въздухари – там и двамата блестят в цялата си прелест, наред с вече споменатия г-н Бушеми, Адам Сандлър и Брендън Фрейзър. И само да вметнем: въпросната реплика всъщност е отговор на въпроса кой би спечелил в битката между Бог и Леми – смятайте.

Интервю с вампир

I want some more – прошепнати от сладката Кирстен Дънст, веднага след като героинята й е била превърната в острозъбо кръвопийче от бледните красавци Брад Пит и Том Круз, тези думи са по-зловещи и от най-бруталните сцени в абсолютната класика Интервю с вампир. Един съвет – ако си падате по готик-хорър истории с герои, които не ги лови нито огледало, нито куршум, запознайте се с едноименния роман на Ан Райс или за по-лесно – направо с цялото й творчество.

Криминале
I’ll execute every motherfucking last one of you! – има ли нужда да припомняме? С последната сричка на това нецензур(ира)но изявление започват началните надписи на (според някои) най-култовата кинотворба на всички времена, а именно Тарантиновото Криминале. По-запознатите вече вдигат ръка, за да допълнят, че тези думи бележат и финала на същия филм, защото както знаем, режисьорът приема линейното повествование като лична обида и си умира да играе на пъзел със собствените си сценарии. Поради което именно е сред любимците ни.

Някои го предпочитат горещо
Well, nobody’s perfect – така, да се разберем: киното съществува доста преди 1990 и един от неговите най-големи майстори се нарича Били Уайлдър. Та точно неговата черно-бяла комедия Някои го предпочитат горещо съдържа 4 компонента, които й отреждат място в историята на кинематографията: Джак Лемън, Тони Къртис, Мерилин Монро и най-затапващата финална реплика на света. В прелюдията й преоблеченият като жена Джак Лемън се опитва да избегне натрапчивото ухажване от страна на възрастен милионер, който е в неведение за истинския му пол. Когато най-накрая на нашия човек му писва и сваля перуката с думите Аз съм мъж!, влюбеният богаташ не дава никакъв признак на разколебаване, заключвайки философски: Е, никой не е съвършен. Точно като по учебник.

Животът на Брайън
Always look on the bright side of life – всъщност, това съвсем не е реплика, а рефренът на може би най-нерелигиозната песен изобщо, включена в саундтрака на тоталната сатира Животът на Брайън. Филмът на британската комедийна група Монти Пайтън (не сте никакъв киноман, ако сега я чувате за първи път!) осмива наред политика, религия и общество, като не само не се съобразява с ценности и авторитети, ами най-нагло си прави гаргара с тях. По-горните строфи са от припева на заключителното парче, което се явява апотеоз на изложеното в сценария и което – без връзка с казаното – звучи в края на всеки концерт на Iron Maiden. Да си знаете.