Филм
Първата лента, представяща ни вампирите по познатия, свръхестествен начин е германският Носферату от 1922. Филмът на практика е базиран изцяло върху Дракула на Брам Стоукър, но създателите му някак са пропуснали да си купят правата върху романа, като в резултат биват осъдени, а почти всички копия на филма са унищожени – оцеляват пет, благодарение на които и до днес можеш да гледаш Носферату, ако искаш да минаваш за индивид с богата филмова култура.

Сериал

Истинска кръв е сериал, изпълнен със секс и насилие, точно както си трябва. Има обаче и изненадваща социална драма, свързана с въпроса до каква степен вампирите са способни да се интегрират в човешкото общество, дори и след като винаги изобретателните японци са им създали синтетична кръв в бутилчици, така че вече не им се налага да убиват. Всичко това е дело на умелия в сериалите Алън Бол (Два метра под земята) и е изненадващо добра интерпретация на иначе плоските романи от серията The Southern Vampire Mysteries на дебелата южнячка Шарлейн Харис.

Роман

Дракула, разбира се. Надали имате нужда точно от нас, за да ви кажем, че Брам Стоукър на практика е основоположникът на цялата вампирска митология във вида, в който я познаваме днес. Е, въпросният Дракула е увековечен от холивудското подразделение на попкултурата и като балканска мутра с три реда ланци в Блейд 3, но ние предпочитаме да си го спомняме както е описан в оригиналния текст. На жените им е позволено да си го представят и като Гари Олдман от филма на Копола, от нас да мине.

Игра

Не бързайте да се пресягате към вярната мишка. Тук говорим за настолната ролева игра World of Darkness, предлагаща умопомрачително заплетена и безкрайно адекватна вампирска митология. Какво е настолна ролева игра ли? Богат набор от правила, оставящ цялото сюжетно развитие на вашето въображение. Питайте Google за подробности. Ако все пак държите да се пресегнете към мишката, World of Darkness вселената стои в основата и на две сравнително адекватни компютърни игри – Vampire: The Masquerade – Redemption и Vampire: The Masquerade – Bloodlines.

Картина

Може би най-популярната е Вампирът от Филип Бърн Джоунс, нарисувана през 1897, в която някаква кръвопийка се е надвесила над един мъж и не му мисли нищо хубаво. Прототип за въпросната е свръхпопулярната за времето си британска актриса Патрик Кембъл.