Къщата на бика

В квартала я знаят като Casa Pizza, но за миналото на тази къща в Бъкстон скоро ще напомнят малко неща. От месец трите етажа на Майор Горталов 1 постепенно се пробуждат за нов живот като Casa del Toro – просторен ресторант, съхранил досегашния вкус на Италия в нови пица, паста и ризото комбинации, но залагащ и на испанската кухня с ястия като паеля с пиле и четири вида морски обитатели. В кухнята сега действа екип със задграничен опит и въображение, а авторските рецепти не допускат маргарин и замразени продукти. Ако минавате редовно, ще забележите как малко по малко се променя и атмосферата: на терасата ще изникнат бар маси за топлите вечери-без-покрив, а последният етаж ще стане детски кът, за да им е приятно и на малките, докато вие опитвате новите идеи, освежаващи менюто всеки сезон. Първите идват навреме за Свети Валентин – четиристепенните менюта за двойки обаче още се изпипват, затова вадим чинии за вечеря от редовната листа, чийто вкус подсказва дали да звъните за резервация сега, или пък веднага.

Предястие: или две

Чипс от качамак звучи като спомен от детството, но на модерен глас, а тук го поръсват с розмарин и пармезан за италиански туист. Под хрупкавата коричка сърцето е меко, нежно и готово за споделяне. Второто предястие от своя страна ви приканва да използвате ръцете си – скариди, сготвени с вино, изгасени с перно и събрани с чери домати и чесън. Ароматът е отчетлив, а вкусът – така добре балансиран, че буквално ще си оближете пръстите.

Основно: Телешки пепър стек

Да се изчака да "узрее" (тоест мускулите му да се отпуснат) и да не бъде преготвено – ето ги най-важните стъпки за съвършена порция телешко бонфиле като тази тук. Сочен и с точния розов цвят при разрязване, стекът запява под щедрата пепър сос заливка, от която езикът се пали съвсем леко, но пак не пречи да го загасите с чаша хубаво червено.

Десерт: Шоколадова трюфел торта

Върху легло от трюфели и под завивка от натрошени лешници ядрото на шоколадовата торта на Casa del Toro се топи в устата със сладост, която точно на Св. Валентин няма да ви е в повече, а напротив – отваря апетит за още.