Къщата на бика
В квартала я знаят като Casa Pizza, но за миналото на тази къща в Бъкстон скоро ще напомнят малко неща. От месец трите етажа на Майор Горталов 1 постепенно се пробуждат за нов живот като Casa del Toro – просторен ресторант, съхранил досегашния вкус на Италия в нови пица, паста и ризото комбинации, но залагащ и на испанската кухня с ястия като паеля с пиле и четири вида морски обитатели. В кухнята сега действа екип със задграничен опит и въображение, а авторските рецепти не допускат маргарин и замразени продукти. Ако минавате редовно, ще забележите как малко по малко се променя и атмосферата: на терасата ще изникнат бар маси за топлите вечери-без-покрив, а последният етаж ще стане детски кът, за да им е приятно и на малките, докато вие опитвате новите идеи, освежаващи менюто всеки сезон. Първите идват навреме за Свети Валентин – четиристепенните менюта за двойки обаче още се изпипват, затова вадим чинии за вечеря от редовната листа, чийто вкус подсказва дали да звъните за резервация сега, или пък веднага.
Чипс от качамак звучи като спомен от детството, но на модерен глас, а тук го поръсват с розмарин и пармезан за италиански туист. Под хрупкавата коричка сърцето е меко, нежно и готово за споделяне. Второто предястие от своя страна ви приканва да използвате ръцете си – скариди, сготвени с вино, изгасени с перно и събрани с чери домати и чесън. Ароматът е отчетлив, а вкусът – така добре балансиран, че буквално ще си оближете пръстите.
Да се изчака да "узрее" (тоест мускулите му да се отпуснат) и да не бъде преготвено – ето ги най-важните стъпки за съвършена порция телешко бонфиле като тази тук. Сочен и с точния розов цвят при разрязване, стекът запява под щедрата пепър сос заливка, от която езикът се пали съвсем леко, но пак не пречи да го загасите с чаша хубаво червено.
Върху легло от трюфели и под завивка от натрошени лешници ядрото на шоколадовата торта на Casa del Toro се топи в устата със сладост, която точно на Св. Валентин няма да ви е в повече, а напротив – отваря апетит за още.