Кварталът на писателите / Кварталът на артистите

В уикенда, в който честваме празника на София, от платформата Бохемска София са ни подготвили две вълнуващи обиколки в столицата – Кварталът на писателите (16 и 17 септември от 10:00 до 12:00) и Кварталът на артистите (16 септември от 18:00 до 20:00).

По време на разходката, посветена на писателите, се запознаваме с историите на карето между булевардите Христо Ботев и Патриарх Евтимий и улиците Граф Игнатиев и Алабин. Тук са разположени домовете на някои от най-известните български писатели и хора на изкуството от края на XIX и началото на XX век. Разходката се провежда в две части, като всяка една от тях носи собствен исторически заряд и ни сблъсква с миналото на някои от най-бележитите автори, които са живели в столицата.

В същите дни, но от 18:00 до 20:00 имаме възможността да опознаем единствения театрален квартал в София, заключен между булевардите Христо Смирненски и Драган Цанков и улиците Борова гора и Добри Войников. В района на Долни Лозенец са разположени домовете на някои от най-разпознаваемите български артисти от края на XIX и началото на XX век. Домовете на Кръстьо Сарафов, Олга Кирчева, Валери Петров, Елин Пелин и много други разглеждаме по време на обиколката.

Повече информация за разходките има на bohemskasofia.