Какво да се прави – Холивуд е известен с много неща, но реализмът не е едно от тях. Наистина съществува историко-географска област в Северна Европа под това име, но тя се намира далеч от най-северната точка, в която оста на въртене на Земята се пресича с повърхността ѝ. Истинската Лапландия включва територии, традиционно обитавани от етническата група саами, като днес областта е разделена между Норвегия, Швеция, Финландия и Русия с площ от около 390 000 km² и население от близо 2 милиона души. Има и няколко страхотни филма с коледна тематика, които могат да ни пренесат в това магическо място.

Полярен експрес

След като оставя не една и две класики в игралното кино, майсторът разказвач Робърт Земекис се премества в света на анимациите със серия заглавия, сред които Къща чудовище, Беулф и Коледна песен. Абсолютният шедьовър обаче е Полярен експрес – приказката за лъскавия коледен влак, който пресича Лапландия нашир и надлъж точно на Бъдни вечер. Филмът е вписан в рекордите на „Гинес“ като първия изцяло дигитален продукт с кепчър технология, а Том Ханкс играе не една, не две, а цели шест роли.

   

Сняг
В това празнично заглавие с доста по-еко насоченост от типичните разработки по темата Ник Сноудън, привидно симпатичен и добродушен канадец, се опитва да спаси малкото еленче Бъди от зоопарка, като в процеса не би отказал да се влюби в красивата надзирателка Санди. Първият туист: това е коледен елен, който още не може да лети! Вторият – Ник е…(драматична музика) синът на Дядо Коледа. Естествено, историята скоро се пренася в Лапландия, като се появява и лошият Бък Сегер, който (о, не!) иска да продаде еленчето.  

Дъщерята на Дядо Коледа

Когато искаш да снимаш филм за потомството на Дядо Коледа, а някой вече се е сетил да разкаже историята за сина, какво правиш? Викаш Джени Маккартни да изиграе Мери Клас – бизнесдама със собствена маркетингова компания и тайна щерка на Добрия старец. Естествено, Дядо Коледа се разболява, което налага Мери да спаси празника. Първоначално принудена единствено от обстоятелствата, тя неминуемо се развихря и показва всички тактики, които е научила от Книга на бизнесмена. Среща и любовта на живота си – Люк. Всичко това в Лапландия.
 
Фред Клаус
Сякаш историите за сина и дъщерята на Дядо Коледа не са достатъчни – разполагаме с един специален бонус: тази на брат му Фред Клаус. Може би филмът щеше да е негледаем, ако в ролята на въпросната черна овца не се раздава Винс Вон. Резултатът е, както пише на обложката на DVD-то, "забавна и трогателна комедия", в която Фред (иначе мърморко, загубил вяра в разни там ексмаси-мексмаси) се изправя срещу лишен от емоции експерт по ефикасност, който е на път да отмени празника. Няма да изненадаме никого с финала: Коледа е спасена, а Фред си спомня колко е приятно да имаш семейство до себе си.
 
Елф
Това не е филм от вселената на Властелинът на пръстените, да не се бърка с Хобит. Елф разказва историята на бебе, което пропълзяло в торбата с подаръците на дядо Коледа и се озовало в Лапландия. Още един пример за филм, който в грешните ръце щеше да свърши в дъното на IMDB рейтингите. За щастие проектът каца при режисьора Джон Фавро (Железният човек, Мандалорецът), който събира звезден комедиен каст начело с Уил Ферел, Джеймс Каан и Зоуи Дешанел. Също така филмът се развива поравно в митичното селце на Дядо Коледа и в Ню Йорк, където елфът от заглавието се спуска в търсене на своя биологичен баща. Истинска, трогателна празнична история с правилната доза хумор, подходяща за малки и големи.
 
Дръжте Дядо Коледа
Англичаните не са известни като най-сантименталната нация, затова един от най-популярните британски коледни филми започва с излизане от затвора на шофьор, специализирал в банкови обири. Сякаш това не създава достатъчно напрежение – елен е забелязан да се мотае по улиците на Лондон. Междувременно синът на пандизчията намира възрастен мъж, който твърди, че е Дядо Коледа, и го води вкъщи. Естествено коравият британец мисли, че това е някакъв луд човек и го гони навън. В опит да спаси елена си от полицейска блокада, Санта е заловен и пратен на топло. Детето реве – Коледа изглежда съсипана. Спасението на празника пада върху раменете на въпросния антисоциален елемент. Следват безброй безумни ситуации.
 
Необичаен износ: Коледна приказка
Във Финландия също правят коледни филми, но повечето от тях са с тъжна, драматична и социална насоченост. Не и този. Необичаен износ е пълнометражна кретения, базирана на късите филми от режисьора Ялмари Хеландер, радващи се на култов статус в YouTube. Сюжетът се върти около тайна, разположена някъде там, в дълбините на планината Корватунтури, на 486 метра под земята. Там се крие най-зорко пазената истина за Коледа, а именно че Дядо Коледа всъщност е…(затаяваме дъх) мистериозното същество от финландската митология Джоулупуки! "Кой ли ще бъде смелчагата, който ще разкрие тайната на дядо Коледа?", пита постерът на филма. А кой ли ще се престраши да си го пусне, задаваме въпрос на свой ред ние.