Лекция разходка с „Гледане с разбиране“

Тази година програмата Гледане с разбиране стартира поредица от разходки лекции с кураторката Десислава Димова. Първата от тях се провежда на 24 юни в Археологическия музей, където Димова предлага маршрут, преминаващ през някои от основните експонати. Темите се разпростират чак до съвремието, като в същия ден протича и второто по-специално посещение на изложбата Анимализмът – посоки и прояви в българското изкуство от XIX до средата на XX век, насочено към най-малката аудитория и техните родители.

Отправната точка са праисторическите находки в Археологическия музей. Лекцията на Димова ни провокира да спекулираме върху връзката ни с предметния свят. Разказът ѝ започва от Богинята майка в древността и се разклонява тематично и хронологично, разглеждайки различни духовни, културни и художествени практики в търсене на цялост и чувство за принадлежност към света.

Десислава Димова е изкуствоведка и кураторка. Завършила е изкуствознание в Художествената академия в София и Философия в Центъра за изследвания на модерна европейска философия (CRMEP), Лондон. Участник е в изследователския проект по сравнително изкуствознание Confrontations, Sessions in East European Art History и е съ-основател е на Фондация „Изкуство – дела и документи“, с която организира и курира в екип изложбите Sofia Art Projects.

Разходката започва в 15:00 и е с продължителност около час. Поради ограничения брой места е необходимо предварително записване, което правим тук.