Лесни за споделяне

Късна зима е и вълнението в градината започва да расте. Със слънцето растенията се будят и идва моментът да ги споделите. Казват му пропагация – да засадиш листо, което хваща корен. Следват три рецепти как да бръкнете в чужда саксия и да прелеете зелено в своята.

Дърво на живота

Почти всеки сукулент и кактус може да порасне от листо, а този най-жизнен екземпляр е безпощадно успешен в това. В случая показваме не класическия вид, а този, който се нарича Голъм, но принципът и с двата е еднакъв. И елементарен: с чисти и остри ножици щипнете клонче и го оставете на въздух за 5-6 дни, докато не изсъхне отдолу – иначе ще препие с вода, което е основна грижа тук и изобщо при сукулентите. После влиза в саксия с пръст за кактуси (или обикновена, смесена наполовина с пясък), която може да полеете след още 2-3 дни. Ако вече ви се струва доста чакане, да, на финала сте – докато денят порасне, дървото ви вече ще е живо.

Къдрав филодендрон

Този далечен братовчед на филодендрона е всъщност дърво, което трудно ще стигне пълния си потенциал в саксия. Ако нямате джунгла подръка, вкъщи получавате поне страничен бонус – често върху стеблото на къдравия гигант ще видите по-малко негово копие, което всъщност е второ растение. Двете могат да живеят заедно, а може и да го отделите с остър нож и да го засадите в същата или подобна почва като тази на родителя му. Става самостоятелно след около месец, стига да го поливате само щом изсъхне и да го държите настрана от ярко слънце. Носете ръкавици – това дърво е мило и дашно, но ще ви даде и обрив, ако докоснете сока му.

Дяволски бръшлян

Казват му така, защото има зверски характер – труден е за убиване, расте като подивял и хваща корен от нищо. Всъщност по ствола на това тропическо растение ще видите малки кафяви подутини, които са спящи корени (чакат да се покатерят по нещо). Отрежете клон с няколко листа и една или две бабунки и ги оставете да пораснат във вода за около две седмици, когато може да го преместите в почва. Или пък не – дяволският бръшлян вирее доста успешно и само във вода, ако ви е забавно да държите под око как корените му растат. Ако смените мнението си по средата на живота му обаче, бързо ще го прекратите – шансът да се адаптира към почва след дълго време във ваза е минимален, затова не се бавете със засаждането в саксия.