Pistol, сезон 1

По Disney+

Дани Бойл рамкира възхода и падението на пънк рок емблемите Sex Pistols в шест натъпкани с шум и хаос епизода, вдъхновени от мемоарите на китариста Стив Джоунс. Истината е, че една от най-провокативните банди изобщо (едновременно обожавана и оплювана от съвременниците си) е продукт на пресметливата прозорливост на своя мениджър Малкълм Макларън и желанието му да събуди дремещото еснафско общество с шутове, хулиганщина и китарни рифове. Истина е и че членовете ѝ са събрани буквално от улицата не според музикалните си способности, а само и единствено поради факта, че принадлежат към онеправданата, обругана и отритната част от обществото, която не вижда бъдеще в английската мечта.
С отдадеността на истински фен Дани Бойл пресява тези факти през филтъра на митологизацията, но го прави толкова добре, че почти забравяме коя година е, потъвайки в контрастните, тук-таме прегорели или нарочно лишени от висока резолюция сцени, пресечени с по някой стопкадър, зуум или надпис, за да не ни доскучае прекалено в 70-те. Няма шанс – веднъж различили архивните записи, започваме да ги търсим настървено не просто, за да сравним реалност и фикция но и да погледнем историята с други очи. Сигурно е, че ще го направите и вие, както е сигурно, че на призива Get pissed! се отговаря с Destroy!

Оби-Уан Кеноби, сезон 1
По Disney+

След Мандалорецът и Книгата на Боба Фет Star Wars сагата продължава да тече с пълна сила на честотите на Disney+ в чисто новите епизоди на Оби-Уан Кеноби. Поколенията фенове се менят, но хайпът по междузвездния франчайз така и не намалява, което пък позволява на Lucasfilm да произвежда неограничено количество предистории, продължения и спинофи на оригиналната трилогия. В това хаотично „сглобяване“ на времевата линия Оби-Уан Кеноби се явява нещо като междуистория.
Отмерено десет години след събитията в Епизод |||: Отмъщението на ситите и почти още толкова преди Епизод IV: Нова надежда, действието заварва обезверения и поостарял Оби-Уан (Юън Макгрегър) на Татуин, където някогашният велик джедай прекарва дните си в доброволно заточение и наблюдава отдалеч порастването на Люк Скайуокър. Междувременно лакеите на Империята отвличат невръстната Лея в опит да привлекат вниманието на Оби-Уан и да го предадат на неговия бивш последовател и заклет смъртен враг Анакин/Дарт Вейдър (Хейдън Кристенсен). Сблъсъкът между учител и ученик пак ще е с галактически пропорции, а ние сме там за всяко кръстосване на лазерните мечове.

Момчетата, сезон 3
По Amazon

След като се нагледахме на де що имаше костюмиран отмъстител от Marvel, DC и Sony в ансамбли, мултивселени и солови изпълнения, първи сезон на Момчетата (2019) ни дойде като студен душ, защото обърна образа на комиксовия герой в негатив и постави под въпрос всичко, което знаем за свръхчовеците. В техния свят надарените със суперсили се оказаха само привидно добродетелни, докато отвътре бяха разяждани от егоизъм и поквареност, а истинските храбреци станаха група неудачници с много натрупан гняв за освобождаване. Сатирата и (авто)критиката към комиксовите клишета е водеща сила и в новия сезон 3 наред със свободно леещите се литри кръв и вътрешности, които продължават да поддържат стойността на шока над допустимите за телевизията нива. Продуцентът и създател на шоуто Ерик Крипке се кълне, че разработката на характерите в дълбочина този път е точно толкова впечатляваща, колкото и ударната вълна от сцените с насилие, но по някаква причина изпитваме затруднение да му вярваме…

Странни неща, сезон 4, част ||
По Netflix, от 1 юли

Четвърти том от паранормалните приключения на 11 и компания се оказа толкова наситен със сюжетни линии, нови персонажи, флашбеци и поврати, че това лято го поглъщаме на два пъти като огромна порция сладолед в първия юлски ден. Именно тогава предричаме на Netflix още един счупен рекорд по гледаемост, защото, след като разбрахме какво (и кой) причинява сеизмичните вълни на свръхестествена активност в Хоукинс, част II бавно ще започне да ни приближава към жадуваната развръзка. Избягваме спойлерите като чума, но таим надежда, че по някое време Хопър, Джойс и всички хлапета ще се съберат на една снимачна площадка, а архичудовището от тази глава ще претърпи поражение. Въпреки това няма да заложим всичките си пари срещу Векна, защото знаем, че братя Дъфър вече точат пера и изравят осемдесетарски хитове от прахта за пети, последен сезон.