Летни Литературни маршрути

Петият сезон на Литературни маршрути на фондация Прочети София продължава и през горещите летни месеци. Юлската програма предлага два неочаквани литературни маршрута, посветени на Градски четения и Витоша.

Първият е на 8 юли, когато за първи път в рамките на програмата се качваме на Витоша. Даваме начало в 11:00 от хижа „Алеко“, като водещ и автор на разходката е Миглена Николчина – професор в Катедрата по теория на литературата към СУ „Св. Климент Охридски“ и авторка на книги с белетристика, поезия и теоретични и литературно-исторически изследвания. За маршрута си тя е подготвила една литературна разходка, която започва от творчеството на Франческо Петрарка, минава през английските романтици като Каспар Давид Фридрих и романа Вълшебната планина на Томас Ман и стига до български автори като Иван Вазов, Блага Димитрова и собствената ни литературна връзка с планината.

Няколко дни по-късно ни очаква последният маршрут от юлската програма и летния сезон, който е не по-малко нестандартен. Той е посветен на разказа за Градски четения серия от литературни флашмобове, състояли се през 2009–2010 г. За тях ни разказва Камелия Спасова, доцент по антична и западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски“, както и авторка на две поетични книги. Провеждането е на 12 юли от 18:30, като сборен пункт е дворът на Софийския университет, пред Университетската библиотека.

На разходката ще научим повече за първия литературен флашмоб, организиран от ВБВ – Васил Бранимиров Видински. Това е поредица от внезапни, кратки литературни четения, на които всеки чете на глас пред случайни минувачи на оживени градски пространства. На 12 юли Спасова е готова да ни преведе през серията от десетте флашмоба и да ни разкаже повече за това как те са се провеждали и кои са били участниците. Накрая на разходката, който има желание да участва в такъв, има възможността да го направи, като единствено трябва да донесе една страница текст (авторски или не). Така започналата като обикновена разходка, посветена на съвременната литература, ще завърши с истински литмоб в парка Заимов.

Следващата поредица от нови разходки е през септември, затова ние не пропускаме шанса да се включим този юли за последно (поне за известно време). Литературните маршрути се провеждат без предварително записване и са със свободен достъп.