Преди да завъртят глави и на нашата сцена в НДК на 21 октомври, пъхаме нос в историята на летящите германци, която започва върху кашон на тротоара и няма никакво намерение скоро да приключва.

BREAKIN’ IT BAD

На едно кьоше на берлинското Шанз-Елизе – булевард Кадим, през 1993 двама приятели и b-boy колеги разпъват кашон и разгръщат върху него танцова техника пред първата си публика – пешеходците. Flying Steps тогава са само Вартан Базил и Кадир Мемис-Амиго, които година по-късно свиват перките на унгарските про-танцьори Enemy Squad и печелят първия си международен Battle of the Year. За втория превъртаме до началото на милениума, когато дуетът тъкмо се е премятал в клиповете на Super Sonic и Get Freaky на Music Instructor, нараснал е до група и започва да танцува на авторска музика. До днес тя звучи в два албума, които не предпола­гахме, че сме слушали, а ако преди малко не трябваше да гугълвате Music Instructor, значи и вие ги знаете.

ПРЕХОД КЪМ ПРЕЛЮДИ
Преди години, докато умира от скука на статични симфонични концерти, на Вартан му хрумва, че може да танцува брейк на тази музика и решава, че все някога ще събере класиката и уличния танц на една настилка. С компания от над 30 танцьори и помощ от Red Bull през 2010 момчето от булевард Кадим вече е арт директор и има всичко, което му трябва, за да действа по плана. Почти – за да накара Бах да лети, му е нужен още един мозък „извън кутията“. Получава го с оперния режисьор, диригент и пианист Кристоф Хагел, поставял Дон Жуан в електрическа фабрика, а Вълшебната флейта – в метро. Двамата събират глави в история за b-boy банда и нейния треньор, които минават през сътресения, готвейки се за състезание, а препятствията им стават двойни, когато в залата влиза красива балерина. Това е сюжетът, който с уау-синхрон и мултимедия Flying Steps изиграват за първи път върху електронни вариации по цикъла Добре темперирано пиано на Бах. Наградата? Не е статуетка, но пък е специален поклон от топ наградите за класическа музика в Германия.

И СЛЕД ТОВА
За 7 години Red Bull Flying Bach вдига на крила хиляди в над 31 страни и води след себе си Red Bull Flying Illusion – второто шоу на брейк ескадрилата, която се цепи на две (и върти солистите си), за да атакува света по двата фланга едновременно. Каква ще е следващата им офанзива, не знаем, но едва ли ще ни подмине, така че дотогава кротко си слушаме Бах.

Red Bull Flying Bach е на 21 октомври в Зала 1 на НДК, 20:00, 40-80лв от eventim.bg