В джоба си имате един помощник, по-мощен от компютъра, изпратил човек на Луната. Затова повярвайте, че смартфонът няма да ви предаде, когато ви се наложи да работите през него. Ето и как да го направите свой колега, като го подобрите с няколко приложения.
Всички знаем, че е по-здравословно да не носим работата вкъщи, но често се налага далеч от офиса да се свърши нещо спешно. Сигурно има поне няколко функции, които вече сте впрягали така, а ето и две стабилни подобрения на обичайни неща. Когато сте нахвърлили бележки, вместо да си ги пращате по имейл, за да ги четете по-късно, ползвайте Evernote – майстор на синхронизацията, който ще складира текста на всичките ви устройства. Лесно е и да поканите някой от екипа да дописва или да споделяте списъците си. Второто повишение, което препоръчваме, е да превърнете камерата си в скенер. Cam Scanner например снима документи с качество и настройки, нагласени за текст, маха сенките и даже изглажда намачкания ви лист, преди да превърне всяка хартия в PDF.
Следващото подобрение качва с две нива. Ако в ръка държите документ, който трябва да пратите като текст, няма нужда да го набирате – ползвайте мултифункционалния Google Lens. Харесваме го, защото през камерата разпознава продукти и растения или превежда от друг език, но има и опция, която прехвърля напечатан текст като нещо, готово за копиране. Транскрипцията не е съвършена и ако материалът е дълъг, ще трябва да прочетете набързо за грешки, но пък върши работа, за да грабнете отнякъде банкова сметка или друга тежка за преписване информация.
Накрая има и смислен начин мобилният да ви следи – не че ще краде данните ви, но на Toggl му трябва да натиснете един бутон, за да записва колко време ви отнема някоя задача. После вади резултата и във вид на графики и сравнения. Какъв е смисълът ли? Ако сте фрийленсър, така ще давате по-реални цени за свършеното; или ако в голям екип сте събрали глави за трудна задача, с това приложение ще можете да споделяте помежду си какви минути или часове отнема всяко нещо по пътя. За по-сложните опции обаче ще трябва да плащате на този асистент – ако са ви важни, бихте благодарили с бакшиш, нали?
Вярно – и с всичко това пак няма да завладеете Луната, но ще направите мобилния си спътник доста по-полезен.