Литературни маршрути – есен 2023

Есента по традиция е книжно време – успокояващият шум на дъжда, пожълтелите дървета, които „рамкират“ софийските улици, и наново оживелият град ни предразполагат към повече четене, затова с радост посрещаме новия сезон на Литературните маршрути на фондация Прочети София. Програмата започва на 16 септември със специално събитие в памет на поета, литературен критик, журналист и преподавател Марин Бодаков.

Събитието започва с литературен маршрут Помня този човек, който стартира от Народен театър Иван Вазов и ни разхожда през поезията на Бодаков, както и през неговата критическа, журналистическа, редакторска и преподавателска работа. Геновева Димитрова, доц. д-р Светлана Станкова, проф. Алберт Бенбасат, Панайот Стефанов, Елка Димитрова, Надежда Радулова, Георги Арнаудов, Йордан Славейков и Яна Букова разказват за неговите професионални, творчески и лични занимания и за любимите му места в града. В негова памет ще бъде възстановена унищожената през 2018 година пейка във формата на буквата „Ш“, която беше част от проекта Скритите букви и която носеше неговите стихове. От сега нататък пейката ще бъде разположена в парк Военна академия Г. С. Раковски.

И ние можем да прочетем любимото си стихотворение на Марин Бодаков от 18:30 в парка на Военна академия. Там е и последната спирка на маршрута. Тази част от събитието не е обикновено литературно четене: няма да има сцена, нито специално обособено място за публика, а различните гласове, които четат поезията на Марин Бодаков, ще озвучат целия парк. Записи от четенето ще бъдат достъпни онлайн и всеки, който седне на пейката, ще може, освен да прочете, и да чуе поезията на Марин Бодаков.  

Продължаваме литературните маршрути на 20 септември от 18:40 с дългоочаквания Литературен маршрут, посветен на живота и творчеството на Димитър Воев. По неговите стъпки ни повежда археологът, преводач от френски език и поет Калоян Праматаров. „Маршрутът ще започне от Кравай (ул. Фритьоф Нансен 1), място за неформални срещи в близкото минало и ще премине покрай Попа, Синьото кафе и Борисова градина. Ще проследим биографията на автора, ще си поговорим за контекста и същността на неговото творчество, ще почетем текстове и ще послушаме музика“, разлазва Праматаров.

На 27 септември следва маршрутът Ноктурналиите на града: бягство в нощта на литературата. Той е част от програмата на тазгодишното издание на Нощта на литературата и започва в 21:30 след традиционните за формата литературни четения. Потегляме от Националната библиотека Св. св. Кирил и Методий заедно с писателят и преподавател Тодор П. Тодоров. Потъваме в нощта и се разхождаме през други времена, срещаме се с нощни обитатели и същества, фантастични образи, видения, кошмари, улици и сгради. Преживяваме градските легенди, съпоставяме модерната градска и природната селска нощ, надничаме в сенките между заспалите къщи и се отдаваме на изкушенията на тъмнината. Маршрутът е базиран върху фигури и текстове от българската и световната литература – от Гьоте, По и Чоран до Далчев, Траянов и Смирненски.

На 30 септември от 15:00 пък търсим допирните точки между литературата и науката с помощта на поетесата Албена Тодорова. Срещаме се с нея в Националния политехнически музей и поемаме на поетическа обиколка, посветена на експозицията на музея. Поезия и техника е маршрут за машини, търговци, индустрии и четене на текстове на чуждестранни и български поети като Атанас Далчев, Пенчо Славейков, Никола Вапцаров и други. Маршрутът продължава живота си и след датата под формата на безплатен аудиогид, достъпен онлайн.

Обикновено Литературните маршрути не се подчиняват на конкретен жанр, но това се променя на 4 октомври от 18:30, когато се провежда градската лекция на Биляна Курташева Опит за есеистична разходка през няколко улици и времена. Лекцията разглежда историята на есето от Опити на Монтен до списание Златорог у нас. Научаваме как жанрът набира популярност, как се променя и развива, съчетавайки лично и публично, тяло и ерудиция, литература, философия, политика и наука.

Всички маршрути са със свободен достъп. За Литературните маршрути в музеи се заплаща входа за музея.