Литературни срещи – пролетно издание

Прочети София традиционно ни среща с литературата няколко пъти в годината, а през 2023 за първи път се провежда и пролетно издание на Литературни срещи. Всяка „среща“ е в напълно различен формат, което означава, че пролетната програма няма да прилича по никакъв начин на лятната и есенната с изключение на обвързаността ѝ със света на литературата. Темата на тридневното събитие от 30 март до 1 април в Гьоте-институт е „Избори“ и в него очакваме да се включат повече от 20 участници от различни сфери на изкуството, сред които Захари Карабашлиев, Иван Димитров, Йордан Славейков, Кристин Димитрова и много други.

Асоциацията с политическите избори, които са ден след края на Литературните срещи, е съвсем очевидна, но изборите са и буквално заложени в самия формат на събитието. Трите дни са посветени на представянето на писатели, артисти от различни области на изкуствата, както и теоретици под формата на интензивни 20-минутни презентации, определени и режисирани от самите участници. Всеки от тях има пълната свобода да избере защо, какво и как представят пред публиката. Възможностите са необятни, като единственото условие е темата да има литературна връзка.

Идеята зад събитието е да се търсят и установяват възможните връзки между литературата и другите изкуства, между литературата и науката и да се разгледат различните литературни процеси като част от по-широката картина на тенденциите в глобален план. В пролетното издание очакваме да видим писателска, поетична, сценографска, фотографска, драматургична, журналистическа, художествена, кураторска, музикантска, хуманитарна и научна перспектива.

В първите два дни от програмата фокусът е върху участниците и техните презентации, като за края на  първата вечер (30 март) е предвидена и музикална програма от групата КАКЕ. На 31 март се срещаме и с една от най-големите програми за мобилност на артисти и професионалисти от културния и творческия сектор – Culture Moves Europe. Те са предвидили целодневна програма с презентации, работилници и индивидуални консултации.

В последния ден от събитието програмата е по-различна и включва  два дискусионни панела на тема „Отвъд човешкото“, в които участват  чуждестранни, български писатели, хуманитаристи и учени.

Цялата програма и участниците намираме тук.