Това е град, който винаги е бил и ще продължава да бъде събирателна точка за всички най-горещи течения във всяка изтрещяла проява на креативност. Затова и филмите, снимани там, винаги са на следващо ниво както във визуално, така и в драматично отношение.
Трудно е да побереш огромен град само в няколко заглавия, които имат за задача да покрият различни аспекти на архитектурата, цялостното усещане и културните специфики на английската столица. Съвсем съзнателно са избягвани най-предсказуемите стълбове на локалната киноиндустрия като шпионските поредици например. Вместо това ключово при селекцията беше Лондон да играе важна роля в историята, с други думи филмът да не може да бъде заснет някъде другаде. Макар че блокбъстърът с Джерард Бътлър London Has Fallen е сниман в София, така че явно всичко е възможно.

Нотинг Хил

  
Класическата романтична комедия на Ричард Къртис (също сценарист/режисьор на Четири сватби и едно погребение и Наистина любов) е толкова английска, че носи името на един от най-лондонските квартали. Историята всички я знаем – момче среща кинозвезда, а после следват куп обрати, включително съквартирант с екипче за гмуркане.

28 дни по-късно

  
Дани Бойл е режисьор, при когото няма прилика между отделните филми – този зомби апокалипсис във филмографията му се намира между приключенския Плажът и детския Милиони. За сметка на това е запечатал едни от най-запомнящите се кадри на призрачно празните улици около часовниковата кула-камбанария на Уестминстърския дворец в Лондон с блуждаещ по тях Килиън Мърфи.

Плъзгащи се врати
  
"Какво ли би станало, ако" е въпросът, който всички понякога си задаваме, а в този 90-арски филм му е отговорено, при това с Гуинет Полтроу в главната роля. Всички изпуснати шансове, спечелени мигове и иронии на съдбата естествено се случват на фона на лондонски улици или около синьо-червени лога с голям надпис Underground.

Бягай, дебелако, бягай

  
Мъж в неособено атлетична форма решава да вземе участие в Лондонския маратон, за да впечатли бившата си жена и евентуално да си я върне. Това само по себе си е добро начало на комедия, а като добавим Саймън Пег в главната роля и Дейвид Шуимър в режисьорското столче – резултатът е забава на макс и съвсем очаквано много красиви кадри от английската столица.

Мръсни хубави неща

  
Всеки град има своята тъмна страна, като Лондон не е изключение, даже напротив. Ако искате да се потопите в свят, който туристите обикновено не виждат, този социален трилър на Стивън Фриърс е един сравнително безопасен начин. В главните роли са Чуетел Еджиофор и Одре Тоту, съответно шофьор на такси и проститутка, а сценарист е Стивън Найт, по-късно направил Peaky Blinders.

Фотоувеличение

  
Интересно е, че един от най-великите английски филми на всички времена всъщност е сниман от италианец – Фотоувеличение на Микеланджело Антониони. Докато историята следва моден фотограф, забъркан в мистериозно убийство, по страхотен начин всъщност е запечатан Лондон в средата на 60-те, с миниполи и ярки цветове, в разгара на най-важната попкултурна революция в историята.

V като Вендета

  
Ако много обичаш някой град – снимай как се взривява. Явно това е била логиката на създателите при тази антиутопична история, където мрачният комикс на Алън Мур оживява на екран с много експлозии, маска на Гай Фокс, Натали Портман и Уашовските за продуценти. Въпреки че действието се развива в паралелна реалност, духът на филма е крайно лондонски.

Дългият Разпети петък

  
Този гангстерски филм от 1980 се приема за един от най-добрите британски криминални филми на всички времена най-вече заради смазващите роли на Боб Хоскинс и Хелън Милър вътре. Оплетеният сюжет с истински истории за корупция и тероризъм също доста помага, а епохата на Англия по времето на Маргарет Тачър е запечатана с тъжен реализъм.

Кварталът на хлапетата

   
Ако планирате екскурзия в Лондон, най-добре да избягвате на всяка цена локациите, в които е заснет този филм. Кварталът на хлапетата на Ноел Кларк e първият филм от сагата му с пресъздаваща истинската действителност в Западен Лондон. Със сигурност не е най-лесният и приятен филм за гледане на света, но пък както никой друг показва жестокия характер на този град.

Гепи

   
Гай Ричи е майстор на комедийните гангстерски филми с безумни герои от всички краища на Великобритания, че често и извън нея. Гепи е класиката на класиките по темата, но тази позиция спокойно може да бъде поделена с другите задължителни заглавия: Две димящи дула, Рокенрола и Джентълмените. Също така в Гепи е най-задължителното лафче: "Лондон. Сеш‘се – фиш, чипс, чаша чай, лоша храна, ужасно време, ш**ата Мери Попинс – Лондон!".