След 15-годишно сътрудничество с Ninja Tune вече записвате за !k7 Records. Защо решихте да смените лейбъла?
Договорът ни с Ninja Tune беше изтекъл. Чудихме се дали да останем с тях, но двамата с Джейк предпочетохме първо да запишем албум и да видим какво ще стане. Пичовете от !k7 Records го чуха и бяха изключително ентусиазирани да работят с нас. И решихме, че е време за промяна, за нещо ново. Все още сме добри приятели с Ninja Tune – правим тематични вечери с нещата, които сме записвали за лейбъла.

Голяма част от артистите на Ninja Tune говорят за компанията като за свое семейство. Такова ли беше и вашето отношение към нинджите, докато работихте за тях?
Знаеш ли, голяма част от някога важните артисти на Ninja Tune вече не работят за лейбъла. Не казвам, че това непременно е нещо лошо… Просто в момента не познавам голяма част от изпълнителите в Ninja Tune. Преди десет години усещането наистина беше като за едно голямо семейство – на практика познавах всички. Вече не е същото. Но съм сигурен, че повечето млади артисти го изживяват като нещо страхотно – точно както беше и при нас в началото.

Както разбрахме от профила на The Herbaliser в MySpace, новият ви албум Same As It Never Was е напълно готов. Харесва ли ти как се получи?
Стана чудесен. Този път усещането е за един наистина различен албум. Много е фънки, чудесно се вписва в концепцията на !k7 Records. Струва ми се, че новите неща ще допаднат за ъндърграунд феновете, но са напълно достъпни и за по-широка публика. Надяваме се парчетата да се въртят доста по радиото.

Казвате, че новият материал е изненадващ. По-достъпният саунд ли имате предвид?
Да, точно това е. Дори когато бяхме част от Ninja Tune, бяхме една от групите с най-достъпно звучене. Сега съвсем съзнателно заложихме на електро и фънки саунд, което без съмнение ще допадне на много широк кръг от хора. Разбира се, в Same As It Never Was има всичко, което хората свързват с The Herbaliser – инструментални саундтрак парчета, бийтове и рапиране, скречове и всичко друго. Но, както с всеки друг албум, се опитваме да представим нов аспект в нашата музика.

На феновете дали ще им допаднат тези новости, как мислиш?
Надяваме се. Тайно пускахме новите ни парчета в няколко клуба – хората нямаха никаква представа, че това е новият The Herbaliser. Реакцията им беше доста окуражаваща – забелязахме раздвижване на дансинга! Определено в албума има доста клубни парчета. Старите ни неща имат много специфична, дори мрачна атмосфера, докато Same As It Never Was е по-енергичен и оптимистичен. В него има доста ведро денс настроение.

Най-често ви определят като хип-хоп, но в музиката на The Herbaliser има доста други елементи – най-вече кинематографично усещане и джаз вметки. Ти как би определил вашия стил?
Винаги съм смятал, че правим именно хип-хоп. Но едновременно с това никога не сме се ограничавали. И все пак, не бих казал, че сме от най-странните и експериментални групи на света. Ние сме The Herbaliser и толкова – вече изобщо не ни притеснява как точно ни определят.

Участвате в саундтрака на няколко филма, включително Гепи. Дали някога ще гледаме филм с музика изцяло от The Herbaliser?
Би било чудесно. Това ни е нещо като мечта – някой да дойде и да ни предложи да направим музика към филма му. Няколко пъти са използвали вече готови наши парчета за саундтрак, но досега не сме композирали нещо специално за филм.

Досега в групата бяхте само ти и Джейк Уери, но покрай записите на новия албум станахте трима. Разкажи ни нещо за новото попълнение Джесика Дарлинг.
Джесика идва от квартал Камдън в Северен Лондон, мисля че е на 23 години. Запознахме се с нея покрай нашите приятели от The Easy Access Orchestra, които ни помагаха със записите. Те бяха работили с нея и бяха изключително впечатлени от гласа й, затова ни препоръчаха да я включим в новия албум. Получи се чудесно – много е млада, но вече има изключителен опит с всякакъв тип музика. С Джесика в групата значително ще се увеличат вокалите в нашите парчета.

Доколкото разбирам, няма да видим певицата в София, защото заедно с Джейк пристигате за диджей сет?
Със сигурност ще бъде диджей сет – с много наши парчета, особено от новия албум, скречове, Джеймс Браун – всякакви такива неща. Скоро ще стартираме и концертно турне, така че може би ще успеем да дойдем и с цялата група в София.

Добре ли си изкара миналия път в София, преди две години?
Вероятно… Макар че в момента не мога да си спомня. Съжалявам, но наистина правя много сетове.

Какво е усещането да си резидент на голям клуб като лондонския Fabric?
Интересното е, че ми е изключително лесно да пускам във Fabric. Правил съм го толкова много пъти – приятно е, винаги минава съвсем леко. Трябва да кажа, че Fabric е мястото с най-добро озвучение, с най-добра техника, наистина е на ниво. Именно затова трудно си спомням някоя определена вечер, защото всичко е гладко – без проблеми.

Занимаваш се и с кино, как върви актьорската кариера?
Ами, стартира – бавно и внимателно. Няма вероятност да ме видите в някой високобюджетен филм, хе-хе. Но пък предлагам актьорските си услуги на всеки млад режисьор, при това безплатно.

Известен си и като сериозен колекционер…
О, да. Събирам всякъкви неща – кецове, плочи, филми. Но най-неконтролируемо нараства броят на кецовете. Нямам представа колко точно имам в момента, но са ужасно много. Дори се наложи да си направя специални рафтове вкъщи, защото положението беше станало опасно – бях се затрупал с купчини кутии.