Кой е Мариан (не, не пие бира)
Мариан е победителят от българския ръкав от конкурса за едноминутна версия на филм (Done in 60 Seconds, на галено DISS), към който дълго и напоително ви приканвахме да се включите. На “малката”, но страшно забавна церемония в кръглата зала на Музея на киното, заобиколени от декори от Джурасик парк, Крал Артур и самия Батман, петима бяха избрани да тръпнат още денонощие, а за Мариан и скромната българска група остана честта неговата Валкирия да е първият филм от почти 30-те финалиста. (Ако вече искате да знаете кой е победителят – това е единствената дама режисьор сред финалистите с чиста и проста преработка на 127 часа.)

(емоционална пауза) В Лондон вали…
не повече отколкото в София тази пролет. Обаче е по-хубаво, особено когато магнолиите цъфтят. И особено когато можеш да видиш във Victoria And Albert Museum изложбата на (извинявам се) гениалния Йожи Ямамото. И особено когато се разминеш само с клаксон, когато пресичаш. И особено когато успееш да снимаш без разрешение Хосе Ороско в Tate Modern. И особено когато… и т.н.

За мен е чест….
Всъщност “малката” церемония на DISS беше за една от категориите от годишните награди на Empire. “Голямата” церемония беше много емоционална и в неширок кръг поканени гости, на която всички изглеждаха истински развълнувани, дори и големите – Колин Фърт получи приз за най-добър актьор, Гари Олдман – за Empire Icon, а Кийра Найтли за Empire Hero (пълният списък на наградените ще намерите на сайта на Empire). Беше съвсем като наистина – с коктейл преди церемонията и вечеря след, а на съседната маса – Кийра се залива от смях, гризейки чипс, а прекрасната италианска половинка (еми…) на Колин Фърт обсъжда нещо с Гари Олдман, докато съпругът й задоволява със сърдечно ръкостискане и готовност за снимка няколко простосмъртни.

Ако искате всички тези клишета да ви се стоварят на главата, гответе се за догодина. Конкурсът за лично мнение по филм в минута може да има повече от един победител от България – това поне успяхме да изтръгнем като обещание от милите ни домакини. Дерзайте.