Макар сред 20-те милиона население на тази градска агломерация да има и свестни хора, никой явно не намира за нужно да снима филми за тях. Визуалните елементи на киното с действие, развиващо се в тази част на Калифорния, винаги включват изгаряща кадъра жега, екзотична кола (често кабриолет), изобилие от палми и в нередки случаи вълни на басейн или даже океан. Характерни за филмите са обратите, защото всичко може да се случи в град, който никога не спи с пулсиращите от автомобили артерии. От всички десетки хиляди заглавия по темата, във финалната селекция са намерили място единствено най-емблематичните – класики и само класики.

Магнолия

Епичната дълбоко психологическа драма на Пол Томас Андерсън с всички велики актьори от 90-те в каста е един от най-елейските филмите на всички времена. Най-малкото, защото голяма част от действието се развива около едноименния булевард, пресичащ от край до край града.


Ла Ла Ленд

Когато името на филма е прякорът на града, в който се развива действието, сюжетът явно не може да се случи никъде другаде. Все пак Лос Анжелис е градът на мечтателите, където всяка сервитьорка е актриса, а всеки водач в задръстването закъснява за прослушване.

Тренировъчен ден

Един съвсем различен Ел Ей показва този съвършен трилър, където през очите на младо ченге проследяваме 24 часа в гангстерските квартали на райони като Уестлейк, Ехо Парк и Южен Лос Анджелис. Също Дензъл Уошингтън като Алонсо изнася филма в шевролета си.

Китайски квартал

Класиката на Роман Полански неслучайно е всепризнат за най-добрия филм в жанра нео-ноар на всички времена – вътре просто има всичко: тъжен детектив (Джак Никълсън), фатална жена (Фей Дънауей) и огромна конспирация, която се развива в един млад и все още зелен Ел Ей.

Блейд Рънър

Шокиращо е колко точно тази фантастика от 1982 е предсказала как ще изглежда Лос Анджелис през 2019, когато се развива действието вътре. Визионерът Ридли Скот единствено е надценил технологиите с летящите коли, но никой едно време не е очаквал цените на бензина днес.


Мълхоланд Драйв

Криволичещият планински път, за удобство наричан улица, сам по себе си носи духа на Дейвид Линч, така че ясно откъде е дошло вдъхновението за филма. Самият режисьор притежава къща наблизо, вратата на която феноветe са виждали в началните кадри на Изгубената магистрала.

Живот на скорост

Америка тук върви пред камерата на един датски режисьор с канадец и англичанка в главните роли. Шедьовърът на Николас Виндинг Рефн неповторимо улавя духът на неоновите булеварди, а Райън Гослинг и Кери Мълиган без думи казват толкова много.


Имало едно време в Холивуд

Този филм е любовно писмо от Куентин Тарантино към Лос Анджелис от една останала назад-назад в миналото епоха. Огромна част от 96-те милиона в бюджета на филма са отишли точно за възстановяване на автентичния Град на ангелите от 60-те, постигнато със завиден реализъм.

Големият Лебовски

Понякога има персонажи, които просто си пасват на времето и мястото – един от тях е Джефри Лебовски, Пичът (Негова Пичовост, Дудър или Ел Дудерино, ако си падате по засуканите имена). Той е герой, макар и доста мързелив, даже по стандартите на Ел Ей, класиращо го високо в света.

Жега

Никой досега не е хващал Лос Анжелис по-добре. Със студените магистрали, премигващите като водорасли нощни светлини и студеното синьо на вълните. В класиката на Майкъл Ман има толкова любов към този мегаполис, че чак е шокиращо как родния му град всъщност е Чикаго.