Сега лудата надпревара търси нови смелчаци, които да хвърчат към купата през септември. Записванията за участие са в ход до 15 юни, затова отрано даваме нужната база, за да стъпите на старта: ефектно возило, четворка конструктори и кураж. Екстра триковете, които ви доближават до победен финал, следват надолу.

"Финиширах и нямам нищо счупено" – така звучи успехът за младия пилот-чудо от Формула 1 Макс Верстапен, който през 2015 излиза от болида на Red Bull Racing, за да се спусне с негова реплика сапунерка в рали в Холандия. Не се лъжете обаче, че надпреварата с безмоторни колички е само за професионалисти – от първото ѝ издание в Белгия през 2000 досега хиляди лаик-пилоти по света са пресичали финалната арка, така че колко му е да го направите и вие?

Нищо не е. трябва ви само отбор от четирима, с които до 15 юни да измислите концепция за сапунерка и да подадете нейна скица на soapboxrace.redbull.com, заедно с попълнен формуляр за участие (оттам ще ви го изпратят). Колата ви трябва да е не по-висока от 2.5 метра, не по-широка от 2, не по-дълга от 6 и не по-тежка от 80кг без шофьора, както и да може да завива и да спира.

По-важно от всичко това обаче е самоделното ви возило да е не-виж-да-но. Ако вече предвкусвате победа зад волана на сапунерка с формата на главата на Обама или крак-с-чорап-в-джапанка – няма начин, правени са. Трябва да се постараете повече, защото само 70 отбора ще бъдат одобрени по документи за място на старта. Докато чакате да разберете дали квартетът ви е сред тях, ви съветваме да поработите над шоу уменията си, защото журито от професионални адреналин маниаци ще оценява отбора ви не само по трасето, а и по ефектност на присъствието още от бокса.
Готови? действайте – не всеки ден имате шанс да докажете на всички познати, че "леко смахнат" е предимство и печели награди. Още е тайна какви призове точно ви чакат на почетната стълба, но знаем, че са гигантски, поне колкото пътуването до Бразилия, което спечелиха първите БГ soapbox шампиони Highkarus 120. А, да, трябва ви и име.

Зaписванията за Red Bull Soapbox са до 15 юни на soapboxrace.redbull.com
Състезанието между одобрените 70 отбора е по бул. Черни връх на 30 септември, 12:00-16:00