Знаем как продължава историята на Карол, в която Алиса пада в заешката дупка за пръв път през 1865. Сега тази вечна книга за подземен свят, населен със странни създания, заплетени разговори и зли кралици намира своите чисто нови твърди корици с илюстрации от Бенжамен Лакомб в издателство Колибри. Преди да я отгърнем, отправяме поглед към писателя и вдигаме завесите за историята, вдъхновила тази класика.
Детство и истории
Преди да бъде Луис Карол, той се казва Чарлз Доджсън – най-голямото дете в компанията на единайсет братя и сестри. Заедно се събират в къща, която се издига в изолирано село в Англия, където от малък завърта ума си в игри и начини да забавлява другите. Когато е на 12, той и семейството му допринасят за ръкописните сборници Rectory Magazines, а Чарлз пише почти всички оцелели разкази, започващи с поучителна поезия. В продължение на 4 години посещава училище в Йоркшир и заради прекомерната му срамежливост става обект на тормоз. Тогава се разболява и оглушава с едното ухо. След време става учител по математика и е ръкоположен като дякон в Църквата на Англия, но знае, че това не е за него.

Срещата с Алиса
Още докато расте, се сблъсква със заекването, което така и не преодолява. Разговорите обаче са лесни с деца. През 1855 се сближава с Хенри Лидел, съпругата му Лорина, сина им Хари и дъщерите им Лорина, Алиса и Едит. Заедно с още хора Доджсън обича да ги води на пикник и разходка с лодка по Темза и на една подобна с трите сестри той разказва историята, която по-късно е тази, която всички сме чели. Момиченцето със същото име е поласкано, че главната героиня се казва като нея, и моли Чарлз да я напише. По това време той започва да снима, като са намерени 3000 фотографии, половината от които са на деца.
Сложна репутация
Още тогава типът снимки, които прави, са били смятани за спорни, въпреки че викторианците виждат в детството изящество и дори голите снимки на деца са разглеждани като невинни. Но тук не можем да влизаме в ролята на съдници от гледната точка на хора от XXI век. След излизането Алиса в Страната на чудесата, е обществена тайна, че зад името на Луис Карол стои Чарлз Доджсън. Той става известен почти веднага след издаването на книгата и след смъртта му се пише, че си тръгва изключително популярен сред децата и родителите им. От 1930 започват да се задават въпроси за връзката на Доджсън с 10-годишната Алиса, а от 60-те се асоциира с контракултурното движение. Наскоро пък Тим Бъртън описва историите на Луис Карол с думите "дрога за деца", а Страната на чудесата като "място, където всичко е малко ненаред, дори добрите хора".