Лятното издание на Литературни срещи обединява темата за литература със спорта

Дойде времето и за лятното издание на Литературни срещи, които тази година ни посрещат в Борисовата градина на 14 и 15 юни, а този път темата им е Литература и спорт. В рамките на два дни посетителите на събитието могат да се включат във вълнуващи дискусии с писатели, да участват в разнообразни игри и дори да поспортуват с някои от авторите част от програмата. Всичко това се случва на три (съвсем близки една до друга) точки на Борисовата градина от страната на жк „Изток“: Слънчевата градинка, One More Park Bar и Националния тенис център.

Акцентите в програмата в първия ден са два. От 18:30 в Националния тенис център можем да гледаме  приятелска тенис среща между Магдалена Малеева и Яна Генова, последвана от разговор, воден от Манол Пейков за каузите и политиките в литературата и спорта. От 20:00 се местим в One More Park Bar в Борисовата, където си говорим с Крис Клийв.

Крис Клийв е роден и живее в Лондон. Завършва психология в престижния Бейлиол Колидж в Оксфорд. Автор е на четири романа, издадени на български от издателство ICU. Освен книгите Възпламеняване, Другата ръка, Злато и На смелите се прощава Крис Клийв пише и разкази.

Историята в най-новата му книга Злато е посветена на две професионални колоездачки. Романът проследява запознанството им от времето на програмата „Елитни надежди“, когато са на деветнайсет, до навечерието на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., което е и реалното събитие, вдъхновило романа.

На следващия ден ни очаква  спортен полуден с писатели, чието начало даваме още в 10:00. Започваме  с литературно ориентиране, в което хората имат за задача да открият пет места в Борисовата градина, свързани с литературата. Само час по-късно ни очакват бързи тенис (на корт) срещи с писател на основния корт на Националния тенис център. Записването става тук.

В 13:00 се пренасяме в Слънчевата градинка, където можем да станем свидетели на боксова демонстрация с Палми Ранчев. Един час по-късно са предвидени Шахматни етюди с Иван Ланджев. В 15:00 пък имаме възможност да се включим в бързи тенис (на маса) срещи с писатели с авторите Иван Димитров, Зорница Христова, Мирослав Христво и Радослав Чичев, за които е нужно предварително записване. През целия ден на Слънчевата градинка ще има на разположение тенис маса, шах, боксова круша. Очакват ни „литературни медитации“ със записи на откъси от произведения и стихове от участващите автори, както и други текстове, свързващи литературата със спорта.

В края на деня в One More Park Bar се провеждат последните две събития от литературната програма. От 18:00 слушаме дискусия за допирните точки между спорта и литературата – за спорта като тема в литературата; за начините да се пише за спорт (биографии, очерци, статии, есета ); за гена на таланта – спортен или писателски; за мотивацията и представата за успех в спорта и литературата. В разговора участват Боряна Ангелова-Игова, Иво Иванов, Камен Алипиев – Кедъра, Камелия Спасова. След нейния край ни очаква още един разговор с писателите Иван Ланджев и Палми Ранчев.

Обединяваме света на литературата и спорта по един нов и вълнуващ начин в рамките на летните Литературни срещи на 14 и 15 юни. Точни часове, възможност за предварително записване за различните занимания и полезна информация за събитието откриваме тук.