Много учени ще се родят на 26 и 27 септември покрай 10-ия Софийски фестивал на науката в София Тех Парк, а от 28 септември до 2 октомври любопитството потича и по мрежата, защото фестът продължава онлайн. Родил съм се незнаещ и имам ограничено време за промяна, е казал още Ричард Файман (да, вторият след Айнщайн). Той обяснява света като партия шах, която наблюдаваме, без да знаем правилата на играта. От време на време възкликваме "Хей, офицерът очевидно се движи само по диагонал", но всичко останало ни се изяснява в движение. Стига да задаваме точните въпроси. От програмата на фестивала вадим няколко топ събития, където ще търсим точните отговори.
ГОТОВИ ЛИ СМЕ ДА ЖИВЕЕМ 300 ГОДИНИ?
Човешката наследственост е книга с 3 милиарда букви. В хода на партията шах учените са успели да подредят тези 3 милиарда в 23 глави с по 80 000 разказа. Тайните, които крият тези наследени от милиони години гени, носят информация не само за нашето минало, но и за настоящето и евентуалното ни бъдеще. Но какво, ако матрицата се наруши? Как анализите на човешкия геном допринасят за избора на най-доброто лечение и за кои болести е приложима генната терапия? Отговорите търсим в Игра на гени (26 септ, 17:30, безплатно във фейсбука на феста) и Редактиране на съдбата (27 септ, 17:00, зала Космос в Тех парка, 5лв). Междувременно е достатъчно да си спомним Втората световна война, за да признаем, че намесата в гените на човечеството има и кръвожадна страна. Днес обаче генната редакция, 3D и 4D биопринтирането, подмяната на органи и тъкани и всяко друго грубо технологично вмешателство в наследствеността ни отваря огромни порти пред всички ни и обещава един ден остаряването да е само на цифри. Колко близо сме до вечната младост, разбираме от Молекулярни нюанси на стареенето (26 септ, 19:00, зала Космос, 5лв) и Здраве от бъдещето – готови ли сме за него? (26 септ, 16:30, зала Лаборатория, с безплатен пас). Да си млад завинаги ще да е приятно, но да си здрав през повечето време също не е за пренебрегване. Въпрос на гени или на осъзнат избор е това и какво ни трябва, за да поддържаме добро физическо и ментално състояние? Разбираме от Мозъкът – наръчник за поддръжка (26 септ, 13:30, зала Лаборатория, 5лв) и Здравето, лично и налично (27 септ, 13:00, зала ДНК, с безплатен пас).
НАПИСАНА ЛИ Е ВЕЧЕ ИСТОРИЯТА НА БЪДЕЩЕТО?
В книгите на Азимов технологията, която позволява хиперпространствен скок, се появява в началото на 21 век. Тя разчиства пътя за изследване и заселване на Космоса и дава старт на шеметна колонизация. Доколко готови сме днес, в реалния 21 век, да станем бипланетарни същества? Д-р Кристофър Райли изследва новата ера на частните космически полети и преброява крачките и скоковете, които още ни делят от мечтата на Азимов и Бредбъри в Ние, възможните бипланетарни същества (26 септ, 19:00, зала Космос, 5лв). Впрочем, когато през 2012 марсоходът Curiosity достига целта си, от НАСА туитват "Посвещаваме местността на вас, Рей Бредбъри", вдъхновени от марсианските му истории. Ако действително Марс ни стане "планета Б" обаче, ще я опазим ли по-добре от Земята? Как се тераформира планета и най-вече – трябва ли? И колко сложно е изстрелването на апарати в Космоса? Разбираме от Планета "Б" (27 септ, 15:30, зала Космос, с безплатен пас) и Да изстреляш нещо в Космоса (27 септ, 11:00, зала Научно кафене, с безплатен пас). Един звезден въпрос остава да ни гложди: с кого от живелите някога астрономи би било най-интересно да попътуваме? Адам Мърфи, физик и научен комуникатор, търси отговора чрез хипотетични вербални космически обиколки с учени, разказвайки за човешката им страна, приноса им към науката и, естествено, колко поносими спътници ще са в открития Космос – в Пътешествието на астронома (26 септ, 13:30, зала ДНК, с безплатен пас).
ЗАЩО БЪРЗАМЕ ДА УНИЩОЖИМ ПЛАНЕТАТА?
Ако продължаваме с пагубното си консуматорство, ще трябва да оставим засрамена бележка на идните поколения. "Извинявайте, пише Вонегът, но ние бяхме просто един шумни пияници на петрол." Има ли енергиен носител, който да ни осигури чиста природа, чист въздух, чист град и чисто досие за пред наследниците ни? Кандидатът за такъв енергиен източник е природният газ. Различава ли се от газа в колите ни, безопасен ли е и как стига до къщите ни? Разбираме от Открито за природния газ (27 септ, 18:30, зала Космос, с безплатен пас). Междувременно, докато светът търси алтернативни източници на енергия, сума магазини все още ни подават найлонови торбички и така дружно тровим почви и води. Как да си помогнем, за да спрем да ядем риба с гарнитура от пластмаса? Децата на 12+ години ще разберат на Превърни старата фланелка в торба и я ползвай (27 септ, 13:00 зала Атом, с безплатен пас).
РАНО ЛИ Е ДА СТАНЕШ УЧЕН?
На този въпрос отговор не търсим, защото нещата са ясни – никога не е рано да се сприятелиш с науката. За това ще помогне ученическата част на феста, която ще тече онлайн от 28 септември до 2 октомври. Програмата за малки изследователи включва зрелищни научни презентации и работилници, които ще превърнат учебния материал по математика, физика, химия, биология и география във велика атракция. Всички събития за ученици са безплатни – някои само искат предварителна резервация от преподавател.
Софийски фестивал на науката е в София Тех Парк и онлайн от 26 септември до 2 октомври
Пълна програма, билети и безплатни пасове на sofiasciencefestival.bg