Любовта единствена (превод: Галина Меламед, 260 стр., цена: 15лв) разкрива мистериозната и покъртителна връзка на една девойка с благороден произход и нейния учител, господин Дьо Рамон. Изгубила майка си съвсем малка, Луиз-Катрин д’Албрехт е отгледана от баща си в строгост и студенина. Тя е едва петнайсетгодишна, когато много по-възрастният господин Дьо Рамон събужда първите й физически трепети. Двамата се събират и разделят и изживяват "съвършената" любов, преди той да я напусне завинаги, а тя да изгуби детето си и да се отдаде на самотно и аскетично съществуване.

Лоранс Плазне е преподавател по френска литература в Сорбоната, член на френския Национален център за научни изследвания (CNRS) и на френския Университетски институт. Чете страстно и пише от малка, но се сдобива с популярност през 2005, когато излиза дебютният й роман – Любовта единствена. Качествата на творбата са оценени високо и писателката е удостоена с наградата Шарл Омон на Френската фондация (2005), а през 2012 получава и Наградата за литература на Европейския съюз. Плазне е автор и на Раната и жаждата и Диспропорцията на човека, а в момента работи над своя четвърти роман.

Българската публика ще има възможност да се срещне с Лоранс Плазне на 16-17 март тази година, в рамките на нейното гостуване у нас. Очаквайте повече информация.