Вдъхновени от действителността наоколо и подсетени от спорадичните скандирания из софийските улици, ни хрумна да надникнем в мафиотските светове на три сериала, където всичко е любопитно, лъскаво и остроумно.

Колко струва ръкостискането на Нъки?
Стартираме пътешествието из дебрите на мафиотските сериали с Престъпна империя. През 20-те години на миналия век нравите са разюздани, алкохолът – забранен, а правилата – отегчителни. Контролът е съсредоточен в ръцете на един-единствен човек – Нъки Томпсън (Стив Бусеми), който е политик по професия, но инак гангстер – и по душа, и по призвание. Светът обаче се променя и Нъки трябва да се нагоди удобно, за да остане "цар и господар" на Атлантик Сити. А това никак не е лесно и изисква много кръв, усилия и удачни партньорства. Покрай фиктивните персонажи ще зърнете и някои реални крале на подземния бизнес – като Ал Капоне или Лъки Лучано, представени в зората на своите гангстерски кариери. Красотата на Престъпна империя е в чара на епохата, развитието на персонажите и играта на актьорите. Четвъртият сезон се завръща на 8 септември по HBO, а ако сте пропуснали първите три – знаете какво да направите!

Аз съм акулата!
Препускаме напред във времето, за да се спрем на Приказен град, в края на 50-те, където Айк Евънс (Джефри Дийн Морган) държи луксозния хотел Мирамар Плая в Маями. За да построи това парченце рай и да сбъдне най-смелите си мечти обаче Айк е прибягнал до хитроумна сделка с дявола – в облика на арогантен и съвсем не симпатично смахнат мафиот с прякор Касапина (Дани Хюстън). Сега на Айк му се иска да прогони хищниците и да остане сам акулата насред океана, което ще му коства много усилия и тъй нататък – по споменатата схема. Намесени са още ЦРУ, Фидел Кастро, тайни дела и красиви като кукли Барби девойки. В момента тече втори сезон, с първия, разбира се, лесно можете да наваксате.

Престъпник не се раждаш, престъпник умираш
И стигаме до наши времена и най-вече – пристигаме на нашите земи с Под прикритие, където, знаете – специално обученият агент Мартин (Ивайло Захариев) получава опасната мисия да се внедри в редиците на мафиотския бос Джаро (Михаил Билалов). Оттам насетне всичко е изпитания, воля и своеобразен учебник по психологията на злодея. Три сезона вече изтекоха, обгърнати в интерес и ентусиазъм, а през август започват снимките и на четвъртия. В него ще зърнем нови лица, но трябва да сте наясно – Косъма положително няма да възкръсне!