Маестро, светлина!

Суперновата в София е видима и без телескоп. Споделеното пространство Cosmos светна лампите за първи път миналия уикенд с базар, който събра на едно място български дизайнери без грешки в биографията. Потеглихме оттам с три визитки, които щракват крушката по най-добрия начин.

VOOOD

Текстурите и формите им ги правят супер бижу и без да ни светят в очите. Как да не поискаш да обвържеш хола си с ето тази – струва 95лв и е излязла, също като останалите си сестри, от 3D принтер и от затоплената жичка в главата на Волен Валентинов. Той тъкмо отвори свое малко студио и засега лампите му се броят на едната ръка, но сме готови да гласуваме със затворени очи и за тези, които тепърва ще направи. За момента живеят във фейсбук, но ако сте сигурни от пръв поглед, направо пишете на Волен на studio@voood.eu.

ТОЧКА & ТОЧКА

"Вярваме, че дизайнът е костюм, който се прави по мярка", казват, а ние се влюбваме в кройката на този тук. Цената му е 99лв, срещу които купуваме не само красота, но и практичен ум – реално е порцеланов лампион на кабел, който идва с подвижен кръг, способен да застопори лампата върху стената, да я сложи на бюрото ви или просто да я остави да виси свободно. Иначе tochka & tochka правят чаши и предмети, като освен порцелан обичат още гума и хартия, а на живо говорят сладкодумно – проверете ги в Двора (зад Чайната на Бенковски) или на tochka-tochka.com.

RRRUB

Това е студиото на Деница Бояджиева, която ние лично срещнахме за първи път още когато One Design Week течеше в София. Тогава се открои с изчистени линии и красиво дърво, а сега ни чака още от същото (някои неща е по-добре да не се променят). Дори небрежно подредени за базара в този комплект, тройка лампите й са уау, но тук се съсредоточаваме върху тази най-вдясно: направена е от чам и плат в онзи перфектен минимализъм, който е така сигурен в себе си, че красотата му се вижда и без специални указания. Струва 120лв на rrrub.com.