Малки ГРАЦки нормалности by WhATA

Грац е неголям австрийски град, бивша европейска столица на културата (от 2003) и настоящ важен университетски център в стара Европа. Сега, много е лесно да показвате нормалности от такива места, ще кажете. Там всичко е нормално. Дайте нещо от София. Наистина, чуждите примери са излишни и самоцелни, ако водят само до тъжен вой към небето: "тук никога няма да бъде така". Тези малки парчета архитектурна културност от Грац обаче ни се струват важни, защото смятаме, че има къде и има как да се появят и у нас. С една уговорка. За да се направи нещо ново, трябва смелост и самочувствие, нахалство дори. Така новото полека става новата нормалност.

А, да. И още една уговорка. Старият център на Грац е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, в града е пълно с паметници на културата, както и с брилянтна в своята скромност съвременна архитектура. Т.нар. Graz Schule е станало пример за архитектурна уместност във времена на постмодерна прекаленост и стархитектски комплекси.

И така, след това лирично въведение към тази позабравена рубрика, караме подред:

Надстройка на сграда-паметник на културатаНадстройките са най-често даваното задание на студентите по архитектура у нас за проекта им по Опазване на архитектурното наследство. Неясно защо обаче в България все още не се сещаме за 1 (един) пример на читава надстройка, надлежно реализирана с уважение и към старото, и към съвременността. Тази случайна сграда в Грац е точно такъв пример, а дори я няма в архитектурните гайдове за града, плюс това едва я снимахме, заради внезапния априлски сняг.
Защо е хубава: Защото демонстрира добре направен контраст.
Къде може да се направи в София: Навсякъде по Пиротска и Екзарх Йосиф, тук-там по Ангел Кънчев и Шишман и навсякъде, където имаме запазена поредица от къщи от една епоха.

Фасадни "пломби"Нова фасада измежду стари е още една кофти задача, която обикновено у нас се проваля с гръм и трясък. И тук не говорим само за "ретро" паметници на културата, проблем ни е вписването по принцип.
Защо са хубави: Защото се заиграват с архитектурните "думи" отвъд традиционните материали. И ни предлагат здравословна доза градска изненада.
Къде може да се направи в София: До ъгъла на Славянска и Шишман, например, когато махнат онази временна дрогерия. Както и навсякъде, където има дупка между два калкана.

Нова козирка над изход от подземен гаражЗащо е хубава: Защото е агресивна и самоуверена, с добре изпълнени детайли и успешно съвместява повече от една функции.
Къде може да се направи в София: Как къде?

Настилка в историческа средаТова е най-трудното. Как да обясниш на българските общини (от ГЕРБ), че когато подновяват настиликите в подопечните им населени места, няма нужда да са лоялни на един и същ вносител/производител за десетки квадратни метри и километри еднотипни плочки и бетонни павета. Да, беше време, когато казвахме, че по-добре така, отколкото разбити деветдесетарски тротоари, но сега ни се иска повече. Малко повече въображение.
Защо е хубава: Защото се заиграва с обикновена посипка от дребни камъчета. Камъчетата са циментирани, а формата им е повторена в тревни площи, места за сядане и всякакви други малки елементи на градската среда.
Къде може да се направи в София: При реконструкцията на всеки малък площад в центъра или отворено място измежду блоковете в кварталите.
Сега си мислете за Ларгото и ридайте.

WhATA са на whata.org