Мая Анджелоу е жена с много лица и знания. Знае какво е да си беден и негър в богата бяла държава. Знае какво е да си отхвърлен от майка си в ранна детска възраст. Познава ужаса на изнасилването. Мозъкът ѝ е прогорен от спомен за побой. Знае какво е да те номинират за Пулицър, да спечелиш Грами, да бъдеш преподавател в десетки университети. Изпитвала е усещането за дуенде, което ѝ дава сцената. Била е режисьор, композитор, сценарист, кондуктор.

Животът ѝ е доказателство, че любовта наистина лекува и помага на човек да се издигне от неизмерими бездни.

"Всеки е продукт на мечтите си. Мечтайте за велики неща. И после се опитайте да ги осъществите", казва авторката. Нейни са думите: "Любовта не признава бариери. Тя прескача препятствия, преодолява огради, разбива стени, за да пристигне в крайната точка на пътя си, изпълнена с надежда."
А в послеслова към книгата преводачката ѝ Ангелина Александрова отбелязва: "Един от най-великите уроци, които научава и съответно предава Мая, е, че нищо не е вечно, че доброто трябва да се празнува, докато е тук,
а през лошото да се премине като през изпитание и да се научат уроците му.

Библейски ли звучи? Нищо чудно за писател, който разказва, че започва всеки свой работен ден с бутилка шери на бюрото до себе си, синонимния речник Роже Тезаурус и Библията. Защото според нея ничий език не е по-красив от този на Библията… Интересно е да се проследи нивото, на което разказва историята на чернокожите в САЩ чрез една-единствена дума: в началото на Мама и аз и мама чернокожите са негри, към средата стават черни, а към края вече са афроамериканци. По същия начин се проследява и историята на приемането на майката от детето – от "лейди" в първите страници, през "майка ми" до "Майка" с главна буква.

Мама и аз и мама е в книжарниците от изд. Лист (с оформление на Вяра Бояджиева), цена: 12лв