Маргарете фон Трота пристига за София Филм Фест

Започваме постепенно да вдигаме завесата зад предстоящото издание на София Филм Фест, който тази година се провежда между 13 и 31 март. Макар март да е сравнително далеч, вече почват да ни стават ясни кои са някои от първите специални гости и филми, които са част от 28-ото издание на един от най-големите филмови фестивали в страната. Първото име, с което тазгодишната програма може да се похвали, е Маргарете фон Трота – първата жена, носителка на Златен лъв. 

Световноизвестната германска режисьорка пристига в България, за да представи у нас най-новия си филм Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята, който беше част от миналогодишната програма на Берлинале. Филмът разказа за връзката между австралийската поетеса и писателка Ингеборг Бахман и швейцарския драматург и писател Макс Фриш. Филмът започва със срещата между двамата и нощта, в която пламва тяхната любов, развила се в сериозни конфликти.

Маргарете фон Трота е описвана като „водеща сила“ на движението Ново немско кино и една от най-значимите режисьори феминистки в света. Родена е през 1942 година в Берлин и израства с майка си в Дюселдорф. След завършването ѝ в Мюнхенското училище по драма започва да работи като актриса в театъра и участва във филми на Райнер Вернер Фасбиндер и Фолкер Шльондорф. За първи път влиза в ролята на сценарист и режисьор във филмите Внезапното богатство на бедните хора от Камбах (1971) и Изгубената чест на Катарина Блум (1975), където партнира на Шльондорф. 

Снимка: Margarethe-von-Trotta_photo EFA.

През 1972 година Маргарете фон Трота получава Наградата на германската критика за ролята си във филма на Фолкер Шльондорф Strohfeuer. Самостоятелният ѝ режисьорски дебют е 6 години по-късно с филма Второто пробуждане на Криста Клагес. В началото на 80-те филмът ѝ „Оловно време“ я превръща в първата жена,  отличена със „Златен лъв“ във Венеция, последван от две германски филмови награди и италианската „Давид на Донатело“, както и Наградата на критиката на Източна и Западна Германия. 

В следващите години режисьорката продължава да затвърждава звездния си статут с филми като Чиста лудост, Роза Люксембург, Страх и любов, В търсене на Ингмар Бергман, Розенщрасе, Хана Аренд, които ѝ носят редица от престижни награди и призове. Преди 2 години, на 35-ото си издание Европейската филмова академия връчва на Маргарете фон Трота наградата за цялостен принос – като признание за творчеството ѝ. 

В София тя идва, освен да представи новия си филм, но и да получи Наградата на София, връчвана от Столичната община.

Снимка; Margarethe-von-Trotta_photo dpa