Всеки, който е преживял телевизионната революция през 90-те, знае името му. Заедно с Майк Джъдж (създал Бийвъс и Бътхед) и Мат Стоун и Трей Паркър (Саут Парк), Мат Грьонинг е сред хората, които ни научиха, че анимационните сериали могат да бъдат нецензурни, своеволни и изключително умни. Рисувайки антипод на захаросаните Дисни продукции, през 1987 той пуска на екран първите експериментални епизоди на Семейство Симпсън – разказ за типично американско семейство с напълно нетипично ежедневие, включващо всичко от контакт с извънземни до оцеляване при ядрена авария и пътуване в други измерения. Както се подчертава в един от най-добрите епизоди на Саут Парк, няколко десетилетия по-късно сякаш абсолютно всичко в анимацията, а и в реалността, е измислено и на правено от сериала на Мат – включително избирането на Тръмп за президент, което екипът на шоуто рисува още през 2000-та.
"Не смятам, че краят на Семейство Симпсън е близо. Знам, че такава възможност винаги съществува, но съм се научил напълно да игнорирам мисълта за собствената си смърт и още повече – за финала на сериала", обяснява Грьонинг. Удивително е как след 31 години рисуване и отсяване на идеи за най-великото анимирано семейство, той има сили за още проекти. След като между 1999 и 2013 хумористичният му сай фай Футурама събра собствена фанатизирана агитка, на 17 август сега ще видим третия му сериал Disenchantment – фентъзи с типичният почерк на Мат и онова черно чувство за хумор, което кара мизантропа в нас да се хили неприлично. Главна тук е алкохолизираната принцеса (с много лоши зъби) Бийн, а гръб в гръб с нея стоят размахващият меч (и много приличащ на Барт Симпсън) Елфо и демончето Люси, като тримата бродят в нереална, цветна и очаквано абсурдна вселена, наречена просто Земята на сънищата.
"Disenchantment е разказ за живот и смърт, любов и секс в свят, пропит със страдание и пълен с идиоти. Сериалът показва как да продължаваш да се смееш, без да обръщаш внимание какво те поучават разни магьосници и старейшини", обяснява Грьонинг. Освен че е най-логичното продължение на Семейство Симпсън (развиващ се в настоящето) и Футурама (случващ се в космическо бъдеще), псевдо-средновековния Disenchantment е възможност за него да преоткрие остротата на перото си, в което не се съмняваме. В крайна сметка Мат не е просто корпоративна пионка, а един от най-смелите визионери в света на анимацията, според когото "Ако се придържаш стриктно към правилата, хората изобщо няма да забележат, че си направил каквото и да било". Прав е, по дяволите.

Първите 10 епизода на Disenchantment потичат по Netflix от 17 август