Излезлият във Франция на 2 ноември Intouchables (Недосегаемите) има шанс да пристигне и тук, тъй като създателите му обещават този месец филмът да започне международната си кариера. В родината си Недосегаемите се представи повече от отлично. Само за седмица оглави френския боксофис, срази хитове като Хари Потър, Приключенията на Тинтин и Здрач, а според наскоро проведена анкета 50% от французите смятат появата му за културния феномен на годината.
Сюжетът на Недосегаемите не е лек, но за сметка на това е забавен и реалистичен. Богат аристократ, който остава парализиран вследствие на инцидент, си наема помощник – току-що излязъл от затвора чернокож младеж от гетата. Тоест възможно най-неподходящия за работата човек. Световете на двамата се срещат и преплитат. Вивалди съжителства с аренби, жаргонът – с изискания изказ, костюмите – с анцузите… Всичко това обаче ражда много мило, силно, странно и забавно приятелство, което прави двамата герои наистина недосегаеми за останалия свят. Ако можете, гледайте го без субтитри – част от шегите просто не подлежат на превод.
Другият хит сред французите е откровената комедия Rien a declarer (Нищо за деклариране) на известния Дани Бун. Преди да се появи Недосегаемите, Нищо за деклариране държеше здраво първото място във френския боксофис, но му се наложи да отстъпи челното място. Въпреки загубеното първенство ви го препоръчваме, защото донякъде напомня на онези, по френски симпатични полицейски комедии с Луи дьо Фюнес. Действието се развива през 1993, когато двама митничари – от френска и белгийска страна, разбират, че постовете им ще бъдат закрити. Тотални врагове, двамата се съгласяват да участват в доброволческа митническа дружина поради една-единствена причина – французинът е много, но тайно влюбен в сестрата на белгиеца. Ако познанията ви го позволяват, отново ви съветваме да не използвате превод.
Последната ни препоръка е вече поостарелият L’Arnacoeur (Сърцеразбивачът). Романтиката е пълна, а в главната роля е кукленската Ванеса Паради. Разказва за млад мъж, чиято професия е особено нетипична – специалист по разтрогване на връзки. Единственото правило, което следва, е да съсипва само връзки, в които жената е нещастна. Героинята на Ванеса Паради е млада преуспяваща дама, очакваща с нетърпение да се бракосъчетае със страхотен мъж, когото обича от дъното на душата си. Връзкосъсипвачът обаче е по петите й. Защо? Има си причина. Гледайте, за да научете някой друг житейски урок. Независимо дали с превод или без – романтиката си е романтика.