Здравей, Тито! Как е в Мексико Сити?
О, доста приятно е. Усеща се наближаването на пролетта – става все по-топло.

Световното ви турне все още не е стартирало, нали?
Всъщност концертите вече започнаха – няколко пъти свирихме в Южна Америка, а през уикендите сме в различни градове в Мексико. Скоро обаче започва истинската световна обиколка.

Как се получиха първите няколко концерта?
Всичко беше страхотно. Готино е, че ние остаряваме, но все още можем да се забавляваме на всяко турне.

Интересна тема – с годините по-лесно или по-трудно става да композираш музика и да свириш на живо?
Струва ми се, че композирането на музика действително става по-лесно. Защото си много по-наясно какво искаш да постигнеш, как точно трябва да звучи едно парче или за какво да става въпрос в текста. С турнето е малко по-различно. Опитваме се да направим концертите си по-леки за самите нас – защото наистина се уморяваме по-бързо. В тази връзка вече имаме тур мениджър, както и хора, които да се занимават с оборудването и багажа, а не както преди.

През доста дългата ви кариера май никога не сте имали шоу на Балканите?
Като се замисля, май наистина не сме свирили в региона. Най-близката точка, до която сме стигали, е Румъния – при това концертът беше преди 15 години, ха-ха.

Очакваш ли нещо по-конкретно от балканската публика?
Честно казано, умираме от нетърпение да дойдем. Много често свирим в испаноезични страни, затова винаги ни е любопитно как ще ни приеме публика, която не знае испански. Това е предизвикателство и очаквам да бъде вълнуващо.

Уверявам те, българските феновете са доста шумни и бързо вдигат градуса.
Виждали сме всякакви неща – публиката навсякъде реагира различно, така че никога не знаем какво да очак-ваме от едно ново място. Но ако е така, както казваш, значи сто процента ще се получи добре!

Какви хора обикновено идват на концертите на Molotov?
О, можеш да видиш всякакви типажи. Много от първите ни фенове вече имат деца и ги водят със себе си. Така че на концертите ни е някаква странна смес от тийнейджъри и хора на средна възраст с децата си, рапъри, пънкари, метъли… Това много ни харесва – да видим всички тези хора заедно.

В София ще чуем ли парчета от старите албуми, или ще се концентрирате върху миналогодишния Eternamiente?
Е, разбира се, че ще свирим нови песни, но със сигурност ще има възможно най-много парчета от старите албуми.

Заради хапливите ви социално-политически текстове преди години Molotov попадна под ударите на мексиканската цензура. Какво е положението тези дни?
Струва ми се, че местните вестници и телевизии се промениха доста. Днес има нещо като толерантност, така че можем да си позволим да говорим много по-свободно, отколкото преди десетина години. Е, някои радиостанции все още не искат да пускат наши парчета, но това е в реда на нещата.

Все още ли виждаш в Molotov форма на социална критика?
Абсолютно. Никога не сме правили парчета просто ей-така, в нашите песни става въпрос за нещата от живота, за неща, които наистина ни интересуват.

А някога имало ли е политическо послание в текстовете ви?
Да, но никога не сме отстоявали някаква ясна политическа позиция. В сингъла Yofo от последния ни албум Eternamiente например споменавам “Не гласувах за Калдерон” – тоест за настоящия ни президент. Но само толкова. Ние не сме Rage Against the Machine – те например са адски политическа група.

Как мислиш, дали Molotov са по-популярни в Мексико или извън него?
Нали знаеш – никой не е пророк в собствената си земя, ха-ха. Така че в Мексико ни е най-трудно, нужно е да се борим за всеки фен, да свирим наистина добре на всеки концерт. Знаем, че сме популярни в Латинска Америка, особено силна фен база имаме в Аржентина.

Последният ви албум Eternamiente имаше ли комерсиален успех? Всъщност доколко продажбата на албуми има значение за Molotov?
За нас няма чак толкова голямо значение колко копия от албума сме продали, концентрираме се върху музиката и концертите ни. В Мексико например не продаваме почти нищо – тук има много силна пиратска индустрия, така че хората си взимат албумите ни на пиратски дискове.

Преди година се появи информация, че бандата се е разпаднала. Очевидно това е било силно преувеличено…
Всички слухове бяха породени от едно мое интервю, в което бях казал нещо съвсем различно. Но медиите го интерпретираха и разпространиха погрешно, разбира се. Четиримата в Molotov се познаваме отдавна, добри приятели сме и никога не сме имали наистина сериозни скандали. Така че се надявам групата да има дълъг живот.