Меме царете на годината

Официално е. 2020 приключва скоро и ще остане в аналите като една от най‑шантавите ни години. Ние я преживяхме (без да я използваме) и знаем точно колко особено ни накара да се почувстваме. А за хората от бъдещето, които не знаят (представяме си как група историци в този или онзи миг се разравят из дигиталните полета на нашето време), е достатъчно да си набавят мемета, гифове, вицове и интернет шеги, свързани с годината: и ето ви 2020 в пълния ѝ блясък! Потокът на времето се е огънал на фльонга, тоалетната хартия внезапно е получила добавена стойност, нихилистичните шеги са надскочили кръговете на философските фенове, а интровертите пищят от радост. Така описана, годината изглежда мрачна. Не се подлъгвайте, че ще добавим "но" или "обаче". Защото годината наистина беше мрачна. От сериозната новинарска драма до придобили известност нелепици, меметата бяха от малкото неща, които ни осигуряваха смях и утеха. Те бяха царете на 2020. Да живеят меметата!

Каква я планирахме, каква стана
След като се видя, че подобно на Хензел и Гретел, 2020 напредва през месеците, отрупвайки пътя си с различни по тип, мащаб и поносимост неочаквани промени, шегите, свързани с "моите планове за деня, седмицата, месеца или годината" взривиха тотално социалните мрежи. Въпроси като "Как мина денят ти?" или "Какво ще правиш днес?" започнаха да звучат толкова нелепо, че сами по себе си се превърнаха във виц.

Нищо не може да ни изненада, може ли?
Веднъж вече преживяхме края на света през 2012 (някои може и да си спомнят), когато календарът на маите внезапно свърши. "Четете всичко за днешния Апокалипсис в утрешния ни брой" беше една от любимите ни неволни шеги тогава. А сега Апокалипсисът е доста по-продължителен, разнопосочен и неочакван, с което генерира повече мемета, вицове и шеги около себе си. Много неща ни разстроиха, но от един момент нататък – малко успяха да ни изненадат.

Най-после някой, на когото не му се умира!
Нихилистичните мемета, свързани с апатията към живота и примирението с трайно отсъстващия смисъл, винаги са били на мода, поне сред определени, по-философски настроени кръгове. Сега Ницше и Шопенхауер радостно пляскат от Небесата (Бум-Бам! Застреляхме и двамата), защото нихилизмът буквално преля в мрежата. "Искам да се гръмна" е внушението на такова количество мемета, че накрая логично се появи и следното: Смъртта опитва да прибере един клетник, той пищи, че не иска да умре, а Тя е във възторг от случката. "Най-сетне един човек, на когото не му се умира!".

Цивилизацията отстъпва, природата настъпва
След като всички се прибрахме по домовете си и врътнахме ключа на социалния живот, започнаха да се появяват умилителни картини на не-градски животни, завземащи градска територия. Мемърите побързаха да се възползват и от това. И природата започна да се завръща по най-смешните и иронично-абсурдни начини.

Кой ден сме днес?
Освен че тоалетната хартия внезапно се превърна в насъщност, 2020 ни изненада и с друга абстракция. Пространствено-времевият континуум съвсем се заплете, понятията вътре и вън се размиха, а за дните от седмицата изобщо не повдигаме въпрос. Тази година имаше горе-долу 29 дни през февруари, 300 дни през март и около 4 години през април, май и юни. За момент ни беше напълно достатъчно да знаем, че днес е пролет.

Всички ли сме в Zoom?
Няма нищо по-емблематично за 2020 (освен, ами… тоалетната хартия) от Zoom срещите. Предимствата са ви ясни – можете да останете в бизнес (!) пижамата си, да смените фона на видеоразговора, да поставите филтър, чрез който главата на колегата ви да се визуализира като картоф, но най-важното – да докажете пред себе си и пред света, че всяка работна среща над 40 минути просто трябва да бъде забранена!

Как те намира мейлът ми?
Смятаме тази фраза за абсурдна сама по себе си – от годината, в която е хрумнала за пръв път на някого, та досега. Недоумяваме как точно един имейл би могъл да ни "намери", но хората, които настойчиво употребяват израза, постоянно ни убеждават, че това трябва да е "добре". Е, мемъри, "Как ви намира този имейл" е фраза, която ви дръп-на за ръкавите и си проплака да бъде осмяна. Особено когато никой имейл не може да ни "намери" по-зле.

Интроверти от всички страни, обединявайте се!
Годината беше ужасна в много аспекти и за много хора, но за интровертите 2020 беше горе-долу страхотна. Да, ние най-сетне бяхме оставени на мира!

Статията е част от коледния брой на Програмата, който може да четете и онлайн: