СЕМИРАМИДА
Операта на Росини е истинско предизвикателство, с което никой в Метрополитън не се наема от 25 години насам, но ето че белканто майсторът Маурицио Бенини вече дирижира с финес драматичната история за вавилонската царица. Режисурата е на 84-годишния британец Джон Копли, който има в актива си още една версия на Семирамида от 1990, а либретото следва едноименната трагедия на Волтер – за царицата на древен Вавилон, която се влюбва в младия воин Арзаче, а той се оказва неиният отдавна изгубен син. Росини подготвя сложната музикална партитура само за 33 дни, а бароковите традиции в основата ѝ изискват както пищни декори, така и вокално майсторство – получаваме и двете със сценографа Джон Конклин и сопраното Анджела Мийд.
10 март, 19:55

ТАКА ПРАВЯТ ВСИЧКИ ЖЕНИ
За трети и последен път Моцарт и Лоренцо да Понте комбинират виртуозно музика с текст в история за любов и предателство, която самият композитор дирижира на премиерата във Виена само ден преди да навърши 34 години. В случая обаче режисьорът Фелим Макдърмът решава да пренесе реалния дворцов скандал в Неапол през 18 век в карнавалната атмосфера на Кони Айлънд през 50-те. Комедията оплита конците на четирима млади влюбени, подложени на тест за вярност от Дон Алфонсо в неговото Училище по любов. Когато учителят предизвиква момчетата да спечелят приятелката на другия, двамата разиграват куп безумни сцени на съблазняване, убедени в чувствата на своите момичета. Но дали те ще устоят на изкушението, или заглавието е истина?
31 март, 19:55

ЛУИЗА МИЛЕР
Повече от десетилетие произведението на Верди отсъства от Метрополитън, преди директорът на операта Джеймс Ливайн да го върне отново в репертоара и дори сам да дирижира историята по пиесата Коварство и любов на Шилер. В нея селското момиче Луиза (българското сопрано Соня Йончева) минава по трънлив път – трябва да се откаже от своето щастие с любимия Рудолфо, за да спаси живота на баща си. След като е изпълнявал за овации партията на младия мъж, сега Пласидо Доминго отново пее на тази сцена, но в униформата на стария войник Милер. Макар че операта е сред по-рядко поставяните в завещанието на Верди, искреността на тази история за любов, възпрепятствана от класовото неравенство и семейния дълг, бързо обезоръжава публиката и доказва композитора като майстор на реализма.
14 април, 19:30, 18 април, 19:00

ПЕПЕЛЯШКА
Режисьорът Лоран Пели си припомня старата книжка на Шарл Перо, от която му четяла баба му, за да постави за първи път в Метрополитън приказката по нотите на Жул Масне. В тази френска версия на детска история илюстрациите сякаш се раздвижват върху сцената под палката на диригента Бертран дьо Бийи и дори по стените виждаме изписана съдбата на самотното момиче, което бързо се преобразява с красива рокля, за да отиде на бала и да открие своя принц. В каляската в полунощ се качва мецосопраното Джойс Дидонато, събрала похвали за ролята в Барселона, Лондон и Санта Фе, а задачата да открие притежателката на кристалната пантофка се пада на Алис Куут, също дама впрочем.
28 април, 19:55