ПРЕДВАРИТЕЛНА ПРОГРАМА
От началото до 6 декември е най-сладката и дълга предварителна закачка с толкова събития, че и сама по себе си тази програма е фестивал. Бихме отишли да съберем първи впечатления – откриването е на 25 ноември от 19:00 в ДНК. После на 2 декември сме в Перото за разговор на тема "странните случки с преводни книги" – от 18:30.

ИЗЛОЖБИ
Художничката Рада Якова избира испанските и португалски корици, които ще гледаме в Мраморното фоайе на НДК. Наоколо са още колекцията от pop-up книги на трима дизайнери (включително пейпър инженера Емил Марков, който ще изнесе лекция за пространствените книги) и изложба на детски илюстрации.

КИНО СИЕСТА
Киното и литературата понякога имат усложнени отношения, но сега са под ръка. Поредицата филми разказва историята на испанската литература през екранизациите й – гледаме от 8 до 11 декември от 14:00 на сцената в Мраморно фоайе.

ДЕЦА
Всеки ден на фестивала от 9 до 13 декември ще започва в тяхна чест – кътът за мъници в Перото ще посреща детски писатели (и деца писатели – Рая Господинова, привет) и работилници за рисунки. Започват малко след млякото и филийките за закуската – винаги в 11:00.

СРЕЩИ
Те ще бъдат дълга серия – с дванайсет иберийски писатели и към трийсет наши. В списъка си подчертаваме Хосе Карлос Сомоса, автор на Клара и сянката (на 8 декември) и Клара Санчес, която стъпва смело още с първия си роман, а днес я четат из половината свят (на 10 декември). Има и двойки разговори: авторката на книги за "млади възрастни", Майте Каранса, ще бъде комплект с Теодора Димова на 10 декември, а два дни по-късно Маркос Торенте, носителят на наградата Стрега, ще се срещне с подгласника си за нея, Георги Господинов.

Международният литературен фестивал е от 25 ноември до 13 декември в НДК
Пълната програма е на literaryfest.org.